Armata obligatorie în România? Anunţul care îi vizează pe toţi bărbaţii. Un general a spus clar

Armata obligatorie în România? Anunţul care îi vizează pe toţi bărbaţii. Un general a spus clar

Veşti extrem de importante pentru toţi bărbaţii din România în plin război la graniţă. Un important general al Armatei a vorbit despre stagiul militar obligatoriu. Acesta spune că nu poate fi vorba despre o asemenea decizie, având în vedere că ţara noastră este membră NATO.

Virgil Bălăceanu este un general în retragere a armatei române. Acesta a explicat că România nu a trecut la încorporarea obligatorie a recruților, așa cum se făcea până în anul 2005.

Generalul a explicat că Armata are în vedere completarea unităților de rezerviști, dar acest lucru se va face doar pe bază de voluntariat, cu toate avantajele materiale aferente.

”La ora actuală Armata României are în planurile de mobilizare-completare ale unităților de rezerviști. Ne referim la bărbații din România care au satisfăcut stagiul militar până în 2007 și care fac parte din rezerva operațională. Rezerva operațională este îmbătrânită, perspectiva este însă că această rezervă operațională să fie înlocuită cu o rezervă mai tânără. Această înlocuire se va face pe baza voluntariatului. Un proces este deja început prin adoptarea Legii statutului rezervistului voluntar, în 2015”, a spus Virgil Bălăceanu.

Cine va merge la armata va primi bani frumoși

Generalul Bălăceanu a mai expicat că în prezent există în Parlamentul României există un proiect de lege care se referă la stagiul militar pe bază de voluntariat.

”Dacă se vor aproba amendamentele la legea pregătirii populației pentru apărare, legea introduce serviciul voluntar militar în termen, deci tot pe bază de voluntariat, timp de patru luni de zile. După terminarea serviciului, tinerii, bărbați și femei, până la vârsta de 35 de ani pot să opteze pentru o asemenea pregătire, primesc și ei să-i spunem o motivație financiară, e vorba de trei salarii medii pe economie”, a mai spus generalul.

Sumele de bani cu care rezerviștii voluntari sunt plătiți, sunt sub forma unei indemnizații lunare. Pe perioada de pregătire anuală, care este de 15 zile, primesc drepturile salariale pe care le are un militar în activitate pe funcția pe care se găsește rezervistul voluntar.

În acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.