Alertă meteo ANM! Cod Galben de fenomene extreme în România! Gerul loveşte crunt

Alertă meteo ANM! Cod Galben de fenomene extreme în România! Gerul loveşte crunt Sursă: Dreamstime.com Ninsoare abundentă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, 11 martie, mai multe avertizări de COD GALBEN de vreme rea pentru peste zece județe din România. În aceste zile, temperaturile scad mai mult decât specificul perioadei, minimele atingând chiar și -18 grade Celsius. Din cauza rafalelor de vânt care se vor intensifica în orele ce urmează, gerul va fi mai aspru decât de obicei.

COD GALBEN de vânt puternic în peste 10 județe din România - este avertismentul lansat de meteorologii de la ANM. Specialiștii atrag atenția că vremea este, vineri, neobișnuit de geroasă pentru această perioadă, ninsori manifestându-se în special în sudul și estul țării.

Temperaturile maxime de vineri se vor încadra între -6 și 4 grade, pe când minimele se încadrează între -15 și -5 grade, potrivit ANM. În capitala României, cerul va prezenta unele înnorări temporare și există condiții de precipitații slabe sub formă de ninsoare pe parcursul zilei.

COD GALBEN de vânt în 11 județe din România

Condițiile meteorologice se înrăutățesc, însă, odată cu noi alerte meteo care au intrat deja în vigoare în urmă cu puțin timp. Primul avertisment se referă la intensificarea rafalelor de vânt, care vor atinge viteze de peste 60 de km/h, în următoarele județe: Bacău, Galați, Neamț, Vrancea, Iași, Vaslui și Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alerta meteo de COD GALBEN de vânt puternic se află în vigoare până vineri, la ora 15.00.

Rafalele de vânt vor depăși 60 de km/h

O a doua avertizare meteo a ANM avertizează asupra manifestării aceluiași fenomen, începând cu ora 12.00 până la ora 15.00, în următoarele județe: Brăila, Ialomița, Buzău - în zona joasă și Călărași.

De altfel, până sâmbătă, 12 martie, în România vremea va fi deosebit de rece, în primele și ultimele ore ale zilelor manifestându-se intensificări ale vântului și ger.

Gerul în toată țară până sâmbătă

„În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă. Va fi ger noaptea și dimineața, la început în depresiunile intramontane și în dealurile subcarpatice, și (...) vineri spre sâmbătă (11/12 martie) în centrul și nordul țării și pe arii mai restrânse în rest. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -14 și -4 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, izolat sub -18 grade.

Vântul va avea unele intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, îndeosebi pe parcursul zilelor de joi (10 martie) și vineri (11 martie), cu viteze la rafală, în general de 45...55 km/h, iar senzația de frig va fi amplificată.

În sud și est, precum și la munte, pe arii restrânse va mai ninge slab”, au transmis meteorologii ANM.