Toate greşelile de calcul ale lui Putin. Nu și-a imaginat ca Zelenski să nu cedeze

Toate greşelile de calcul ale lui Putin. Nu și-a imaginat ca Zelenski să nu cedeze Sursa: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Vladimir Putin a calculat greșit atunci când și-a lansat ofensiva împotriva Ucrainei. El a crezut că va controla țara în câteva zile. A fost convins că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va preda sau va fugi în străinătate, dar lucurile nu au stat așa, potrivit O Globo.

Vladimir Putin nu a luat în calcul ca Ucraina să nu cedeze. El a estimat că va căștiga în doar câteva zile și că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va renunță la luptă. Acesta a apreciat că Joe Biden nu vă fi în stare să coordoneze un răspuns puternic și coordonat al Occidentului. El a estimat că sancțiunile vor fi blânde, că după anexarea Crimeei. El a apreciat că unele țări europene, precum Germania, vor rămâne neutre din cauza dependenței lor de gaze. Trebuie să fi luat în calcul, măcar, boicotul gigantic la adresa rușilor.

Era logic, chiar și pentru analiști, calculul lui Puțin cu săptămâni în urmă. Zelenski părea a fi un lider slab, cu o popularitate redusă. Biden era slăbit de la eşecul guvernului său legat de retragerea haotică a trupelor din Afganistan. Occidentul, de fapt, a acceptat practic anexarea Crimeei în 2014, până la punctul în care nimeni nu a pus la îndoială desfășurarea Cupei Mondiale din 2018 în Rusia. Germania este, de asemenea, extrem de dependentă de gazul rusesc și a investit miliarde în gazoductul Nord Stream 2. Nici prin cap nu i-ar fi trecut că prestaţiile unor artişti ruși vor fi anulate, iar sportivii nu vor putea concura în competiții reprezentând țara.

Planul lui Vladimir Putin nu funcționează așa cum a visat

După două săptămâni, scenariul nu a funcționat așa cum plănuise Putin. Zelenski a devenit aproape un erou în Ucraina prin conducerea rezistența. El este elogiat pe întreaga planetă pentru curajul său. Biden nu numai că a condus Occidentul în privinţa instituirii de sancțiuni, ci chiar a primit sprijin din partea unor segmente ale Partidului Republican pentru strategia sa.

Zelensky, mai ferm ca niciodată: „Vom reconstrui Ucraina. Nu am devenit sclavi și nu vom deveni niciodată”

Sursa: Facebook

Sancțiunile sunt foarte dure și încep să sugrume economia rusă. Chiar și în sectorul privat, vedem principalele mărci de carduri de credit (Visa și Mastercard) și multe companii, precum McDonald's, Starbucks și Coca-Cola, că își suspendă operațiunile în țară. Rubla se topește. Germania a înghețat utilizarea gazoductului. NATO a consolidat din punct de vedere militar ţările care se învecinează cu Rusia, într-un efect contrar celui dorit de Putin.

Liderul rus, până la invazie, se bucura de o anumită popularitate în rândul personalităţilor de extremă-dreaptă din Europa și din Statele Unite. După ofensivă, toată lumea încearcă să se distanțeze. Izolaționismul republicanilor din SUA care a crescut în anii Trump, un fan al lui Putin, face loc tonului războinic al vremurilor mai curând asociate cu George W. Bush. Liderii internaționali care dădeau dovadă de o oarecare deferență față de președintele Rusiei îl văd în prezent ca pe o personalitate toxică. Presupusul "strateg" Putin, care a obţinut o serie de victorii geopolitice în ultimele două decenii, s-a dovedit până acum la fel de nesăbuit ca Saddam Hussein la invadarea Kuweitului sau ca generalii Juntei Militare din Argentina din Războiul din Malvine/Falklands.

Diferența este că dictatorul irakian și generalii argentinieni au fost repede învinși. Liderul rus este încă departe de a suferi o înfrângere în domeniul militar. Dimpotrivă, deși se confruntă cu obstacole și rezistență, dispune încă de o capacitate enormă pentru a continua agresiunea împotriva Ucrainei. Nu putem uita că Bashar al Assad, la începutul războiului din Siria, a fost și el văzut ca un ratat și a devenit un paria internațional. Se spunea că zilele lui sunt numărate.

Cu ajutorul lui Putin, a reușit să inverseze cursul conflictului și rămâne ferm la putere. El vede chiar că imaginea lui de paria își pierde forţa, cel puțin în lumea arabă. Fiți siguri că liderul rus îl privește pe aliatul său sirian drept un exemplu, conform Rador.