Soarta lui Vladimir Putin, în aer! Dezvăluirea care poate schimba totul. Cum va muta China în plin război

Soarta lui Vladimir Putin, în aer! Dezvăluirea care poate schimba totul. Cum va muta China în plin război Sursa foto: Arhiva EVZ

După cum a concluzionat directorul CIA, William Burns, relația dintre China și Rusia nu se va deteriora prea curând. Dar, de la Beijing se privește pieziș către Moscova, după ce Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina.

Americanii nu văd cu ochi buni relația de prietenie dintre Rusia și China și sunt de părere că cea de-a doua țară nu o va abandona pe prima. Asta este concluzia pe care a tras-o William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) la o audiere în Comisia de Informații a Senatului Statelor Unite ale Americii (SUA).

Concluziile pe care le-a tras directorul CIA despre relația dintre China și Rusia

„În primul rând, conducerea chineză a investit mult în parteneriatul cu Rusia. Și nu mă aștept ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat”, a explicat, joi, directorul CIA.

„Cu toate acestea, cred că conducerea chineză, în special președintele Xi Jinping, este alarmată de ceea ce au văzut. Parțial din cauza faptului că nu pare să-i fi notificat despre ce se va întâmpla în Ucraina”, a mai precizat William Burns.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția oficialilor de la Beijing nu îi este deloc favorabilă lui Vladimir Putin

În plus, crede el, Beijingul este îngrijorat de „prejudiciul reputației pe care China îl suferă prin asociere” cu deciziile Moscovei privind Ucraina, precum și „consecințele economice”. Și Beijingul este îngrijorat de faptul că războiul „a adus americanii și europenii mai aproape și a întărit alianța transatlantică în moduri greu de imaginat” până de curând, a spus directorul CIA. În opinia sa, China vede „Europa nu doar ca pe o piață”.

Burns a mai precizat în timpul audierii că Rusia ar putea supraestima „măsura în care conducerea chineză va fi capabilă sau dispusă să ajute” Moscova să depășească „consecințele economice dure” ale noilor sancțiuni occidentale.

„Chinezii nu erau foarte flexibili sau simpatici cu rușii la acel moment (n.r.: după sancțiunile împotriva Rusiei când a anexat Crimeea)”, a spus Burns. Din punctul său de vedere, în situația actuală, nici Rusia nu va găsi calea către o ieșire ușoară din situația provocată de sancțiunile occidentale, „nici datorită Chinei, nici mulțumiri nimănui altcuiva”.