A 12-a zi de război. Rusia spune că va opri focul, dar vrea să intre în Kiev. Ruta de evacuare a civililor a fost minată. Încep noi negocieri. VIDEO/ UPDATE

A 12-a zi de război. Rusia spune că va opri focul, dar vrea să intre în Kiev. Ruta de evacuare a civililor a fost minată. Încep noi negocieri. VIDEO/ UPDATE Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

În a 12-a zi de război în Ucraina, Rusia a anunțat că va deschide noi coridoare umanitare în mai multe orașe pentru a permite evacuarea civililor, potrivit presei de stat rusești. Între timp, liderul parlamentar al partidului președintelui Volodymyr Zelensky, trimis la discuții cu oficialii ruși, a anunțat că luni, 7 martie, va avea loc a treia rundă a negocierilor pentru stoparea conflictului armat. Iată ultimele detalii privind starea orașelor ucrainene bombardate de forțele armate rusești.

UPDATE 9: Noi imagini publicate de autoritățile ucrainene arată amploarea pagubelor în orașe cheie, în timp ce Rusia își intensifică atacul neprovocat, cu impasuri care continuă în mai multe locații.

Orașul Mykolaiv, situat în sudul țării, a fost lovit de mai multe rachete luni dimineață, a precizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei pe Facebook. Instituția a postat imagini de la fața locului, una dintre ele surprinzând lucrători de urgență și un camion de pompieri în fața clădirilor încă în flăcări.

O altă imagine arăta interiorul apartamentului distrus; o mare parte din locuință fusese redusă la moloz, cu peretele exterior rupt, praf și plăci de beton sparte acoperind podeaua.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orașul Harkov, situat în nord-estul țării, a suportat, de asemenea, bombardamente din partea inamicilor, a precizat Poliția Națională a Ucrainei într-o declarație pe Facebook. Imaginile arată urmările atacurilor.

Bilanțul victimelor din Harkov

UPDATE 8: Cel puțin opt persoane au murit în urma bombardamentelor rusești asupra unor zone rezidențiale din orașul Harkov, situat în nord-estul țării, în ultimele 24 de ore, a anunțat luni, într-un comunicat, Serviciul ucrainean pentru situații de urgență.

De asemenea, au avut loc incendii de amploare în 21 de clădiri din partea centrală a orașului, a precizat Serviciul de Urgență.

Aproximativ 200 de persoane au fost salvate și evacuate de salvatori în timpul incendiilor. Autoritățile continuă să strângă informații despre alte posibile victime.

Ucraina cere ajutor SUA, Marii Britanii și Franței

UPDATE 7: Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a calificat drept „inacceptabile” cele șase coridoare umanitare propuse de Rusia. Dintre cele patru orașe menționate de Rusia, doar Mariupol și Sumy au rute de evacuare care duc spre alte părți ale Ucrainei. Toate celelalte rute duc direct în Rusia sau în Belarus, un aliat cheie al Rusiei în război.

„Acesta este un mod inacceptabil de a deschide coridoare umanitare. Oamenii noștri nu vor merge de la Kiev în Belarus pentru ca apoi să fie duși cu avionul în Federația Rusă”, a declarat Iryna Vereshchuk.

Vereshchuk a cerut ajutorul SUA, Marii Britanii și Franței pentru stabilirea coridoarelor.

UPDATE 6: Ucraina a respins o propunere rusă de evacuare a persoanelor din zonele de război în Belarus și Rusia, cerând în schimb coridoare umanitare către alte zone din Ucraina, a informat Bloomberg.

Lista coridoarelor umanitare puse la dispoziție de Rusia

UPDATE 5: Lista completă a rutelor înființate de Rusia pentru răspunsul umanitar în Ucraina, publicată de agenția de presă RIA:

Mariupol

  • Ruta 1 - Novoazovsk, Taganrog, Rostov pe Don (Rusia), apoi pe calea aerului, pe șosea sau pe calea ferată către o destinație aleasă sau un loc de reținere temporară;
  • Ruta 2 - Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Zaporizhzhya (Ucraina).

Harkov

  • Ruta 1 - Nekhoteyevka, Belgorod (Rusia), apoi pe calea aerului, pe șosea sau pe calea ferată.

Sumy

  • Ruta 1 - Sudzha, Belgorod, apoi cu orice mijloc de transport;
  • Ruta 2 - Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ucraina).

Kiev

  • Ruta 1- Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Cernobîl, Gden', Gomel (Belarus), apoi cu avionul spre Rusia.

Agenția de presă citată a mai transmis că militarii ruși vor efectua „un control obiectiv neîntrerupt al evacuării, inclusiv cu ajutorul dronelor”.

Ruta de evacuare din Mariupol a fost minată

UPDATE 4: Dominik Stillhart, directorul de operațiuni al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a transmis, într-o intervenție televizată pentru BBC, că a discutat cu Rusia și Ucraina „de zie întregi”, însă au rămas probleme în ceea ce privește confirmarea detaliilor oricărui acord de încetare a focului care să permită civililor să iasă din orașele bombardate.

Provocarea cea mai mare în prezent este ca cele două părți să ajungă la un acord care să fie „concret, acționabil și precis”, a spus directorul Stillhart.

El a adăugat că, până acum, au existat doar acorduri „de principiu”, care au eșuat imediat din cauza lipsei de precizie, în ceea ce privește rutele umanitare și cine le poate folosi.

Pentru a-și ilustra punctul de vedere, el a spus că unii membri ai personalului CICR au încercat să iasă din Mariupol pe o rută convenită duminică, dar și-au dat seama curând că „drumul care le-a fost indicat era de fapt minat”.

„De aceea este atât de important ca cele două părți să aibă un acord precis pentru ca noi să putem apoi să îl facilităm pe teren”, a semnalat directorul de operațiuni al Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Propunerea Rusiei privind coridoarele umanitare este „imorală”

UPDATE 3: Autoritățile de la Kiev au transmis că propunerea Rusiei privind coridoarele umanitare care să conducă refugiații în Belarus sau Rusia este „complet imorală”.

Cetățenilor ucraineni ar trebui să li se permită să își părăsească locuințele prin teritoriul ucrainean, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.

„Aceasta este o poveste complet imorală. Suferința oamenilor este folosită pentru a crea imaginea de televiziune dorită”, a transmis purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

Unele coridoare umanitare duc spre Belarus sau Rusia

UPDATE 2: După cum am relatat deja, Rusia a transmis că va opri focul, luni, pentru a deschide noi coridoare umanitare, care să permită evacuarea civililor. Rutele de evacuare publicate de agenția rusă de știri RIA Novosti arată că ucrainenii vor putea pleca spre Rusia și Belarus.

Coridorul de la Kiev va duce spre Belarus, aliat al Rusiei, iar civilii din Harkov vor avea la dispoziție un coridor care va conduce doar spre Rusia.

Coridoarele din orașele Mariupol și Sumy fac legătura atât cu alte orașe ucrainene, cât și cu Rusia, relatează agenția de știri AFP.

Ucraina vrea să discute despre modele de securitate non-NATO

UPDATE 1: „Suntem gata să discutăm unele modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din partea diferitelor țări, precum Statele Unite, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu doar în cadrul discuțiilor bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”, a declarat într-un interviu pentru Fox News membrul delegației ucrainene la discuțiile cu Rusia, șeful fracțiunii parlamentare „Slujitorul Poporului”, Davyd Arakhamiya.

Potrivit acestuia, NATO nu va fi pregătită pentru o eventuală aderare a Ucrainei decât peste cel puțin cinci ani.

„Răspunsul pe care îl primim de la țările NATO este că nu sunt pregătite nici măcar să discute despre posibilitatea de a ne avea în NATO, nu pentru cea mai apropiată perioadă de cinci sau zece ani. Noi nu ne vom lupta pentru cererile de aderare la NATO, ne vom lupta pentru rezultat, dar nu pentru proces”, a menționat politicianul.

Arakhamiya a mai precizat că, odată ce Ucraina a oprit dominația aeriană a Rusiei, va riposta pe uscat.

„Chiar dacă luăm în considerare faptul că armata lor este de cinci sau zece ori mai mare decât a noastră, suntem destul de siguri că vom riposta și îi vom trimite înapoi în locul de unde au plecat. De aceea, zona de interdicție aeriană este atât de importantă, salvează atât de multe vieți”, a spus el.

Știre inițială: Ministerul rus al Apărării a anunțat că, începând cu ora locală 10.00, va avea loc încetarea focului în Ucraina, urmând să fie înființate rute de evacuare în capitala Kiev, precum și în Harkov, Mariupol și Sumy. Toate aceste orașe se află în prezent sub o operațiune de asalt semnificativă a Rusiei.

A 12-a zi de război în Ucraina. Se oprește focul

Oficialii ucraineni nu au confirmat până la momentul redactării acestui articol stoparea atacurilor asupra teritoriilor ucrainene. De altfel, în weekend, două eforturi de a deschide o rută pentru a permite evacuarea civililor din Mariupol, în sud-estul țării, au eșuat.

Oficialii ucraineni au transmis că motivul pentru care operațiunile de deschidere a coridoarelor umanitare nu au fost duse la capăt este reprezentat de continuarea bombardamentelor rusești asupra orașelor în timpul orelor stabilite pentru încetarea focului.

Începe a treia rundă a negocierilor

Discuțiile dintre Moscova și Kiev pentru a căuta o modalitate de a pune capăt războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina vor fi reluate luni, a anunțat, sâmbătă, negociatorul ucrainean David Arakhamia.

„A treia rundă de negocieri va avea loc luni”, a transmis Arakhamia, liderul parlamentar al partidului președintelui Volodymyr Zelensky, trimis la discuții, pe pagina sa de Facebook.

Atacuri militare în Ucraina chiar din primele ore ale zilei

Luni, încă de la primele ore, bombardamentele rusești cu focuri de artilerie au fost reluate în orașul Mykolaiv, din sudul țării. Primarul unității administrativ-teritoriale a confirmat informațiile.

Oleksandr Senkevych a transmis că trupele rusești au vizat clădiri rezidențiale din oraș și a distribuit o înregistrare video cu un bloc de locuințe cuprins de flăcări.

„Există multe obuze în oraș care nu au explodat... nu vă apropiați, nu le ridicați și nu încercați să le mutați voi înșivă”, a avertizat Senkevych, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

O înregistrare video postată de reporterul Michael Schwirtz de la New York Times, pe care o puteți vedea mai jos, pare să arate cum cerul nopții se luminează de explozii. Schwirtz a scris pe Twitter că bombardamentele par să fie concentrate la periferia estică a orașului.

Asalturile de duminică asupra orașului-port vin la o zi după ce forțele ucrainene au respins un atac rusesc asupra unității administrative de 476.100 de locuitori și au recucerit aeroportul local.

Avion rusesc doborât în apropiere de Harkov

În altă ordine de idei, duminică, în orașele ucrainene au continuat bombardamentele. O înregistrare video distribuită pe scară largă pe internet, a cărei autenticitate a fost verificată de BBC, surprinde un avion doborât în Harkov.

Deși este dificil de determinat locația exactă sau dacă este vorba de un avion rusesc sau ucrainean, presa ucraineană a relatat că aparatul de zbor este un avion rusesc de atac la sol Su-25, care a fost doborât de apărarea antiaeriană ucraineană în apropiere de orașul aflat în conflict.

Autoritățile ucrainene au transmis că au doborât peste 80 de avioane și elicoptere rusești de la începutul războiului.

Duminică, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că spațiul aerian deasupra Ucrainei rămâne contestat, iar rețeaua de apărare aeriană a Ucrainei este încă „eficientă și în uz”. Iar asta în timp ce oficialii ucraineni din domeniul apărării au avertizat că Rusia își pregătește forțele pentru a lansa un atac total asupra capitalei Kiev.

Rusia se pregătește pentru un asalt total asupra Kievului

Statul Major General al armatei ucrainene a transmis, într-o actualizare, că forțele Moscovei au început să adune resurse pentru un atac asupra orașului, cu tancuri și unități de infanterie motorizată care avansează spre orașul Irpin, din apropiere, pentru a-și pune bazele.

În documentul actualizat, autoritățile ucrainene au adăugat că comandanții ruși și-au aprovizionat forțele cu combustibil transportat din Belarus prin zona de excludere de la Cernobîl.

În altă parte, oficialii au raportat că armata rusă își concentrează eforturile asupra încercuirii orașelor estice Harkov, Cernihiv, Sumy și a orașului sudic Mykolayiv.

Forțele ucrainene susțin că au recucerit Chuhuivul

În ceea ce privește orașul Chuhuiv, din estul țării, oficialii ucraineni din domeniul apărării susțin că forțele lor l-au recucerit. Potrivit Statului Major General al Ucrainei, „forțele Kievului au cucerit orașul de la trupele rusești și au provocat pierderi grele forțelor Moscovei în timpul bătăliei”.

De asemenea, oficialii ucraineni au afirmat că doi comandanți ruși de rang înalt au fost uciși în timpul bătăliei pentru oraș, care se mândrește cu o populație de aproximativ 31.000 de persoane. Informațiile nu au putut fi verificate independent de către agențiile de presă internațioanel.

Chuhuiv se află într-o locație strategică la aproximativ 23 de mile de al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care a fost supus unui bombardament intens din partea forțelor rusești timp de peste o săptămână.

În timpul terorii, ucrainenii își caută alinarea în muzică

În timp ce războiul continuă să avanseze în Ucraina, unii civili apelează la muzică pentru a-și menține moralul ridicat. Pe internat au apărut videoclipuri virale cu ceea ce par a fi ucraineni care cântă în adăposturi sau în spații publice. Clipurile sunt împărtășite pe scară largă pe rețelele de socializare și pe posturile locale, însă nu au putut fi veridicate de agențiile de presă internaționale.

O înregistrare despre care se spune că provine dintr-un adăpost antiatomic arată o tânără care cântă melodia de succes Let It Go din filmul Frozen din 2013.

Un al doilea clip distribuit online arată o femeie care cântă la vioară în ceea ce este descris, de asemenea, ca fiind un adăpost antiatomic.

Un alt clip, realizat de un corespondent Reuters în orașul Lviv, în vestul Ucrainei, arată o femeie care cântă What a Wonderful World a lui Louis Armstrong în fața gării principale a orașului.