Ce se întâmplă cu fotbaliștii de la Dinamo Kiev rămași în Ucraina? Detalii de la Mircea Lucescu

Ce se întâmplă cu fotbaliștii de la Dinamo Kiev rămași în Ucraina? Detalii de la Mircea LucescuMircea Lucescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai mulți jucători se află cazați la baza clubului de fotbal care se află la 30 de km de Kiev. Mircea Lucescu s-a ocupat de aducerea familiilor jucătorilor și angajaților clubului în România, pentru a fi în siguranță.

Mircea Lucescu a vorbit despre jucătorii de fotbal de la Dinamo Kiev, prinși în mijlocul războiului declanșat de Rusia. Antrenorul a spus că aceștia se află în baza sportivă unde sunt mai feriți de bombardamente.

„La un moment dat, am considerat că e mai bine să plec, se pregăteau să intre în Kiev. La insistențele ambasadei, am plecat. Mi-am dat seama că îi pot ajuta mai mult aici, decât să stau izolat în bază.

Și acum, acolo sunt 15 jucători de la prima echipă. Sunt cazați acolo, așteaptă. Sunt la 30 de kilometri de Kiev, la baza noastră. Sunt mai puțin expuși la atacuri“, a spus Mircea Lucescu, la Liga Digisport. 

Aduși cu autocarele în România

Mircea Lucescu a închiriat autocare pentru a aduce în România familiile jucătorilor, dar ale angajaților de la Dinamo Kiev.

„Între timp, ne-am ocupat și am scos soțiile și copiii jucătorilor, sunt cazați la Iași sau București. Încercăm să venim și cu ajutoare umanitare. E o situație extrem de dificilă și delicată.

În perioada asta, nu se poate vorbi de campionat. Dar jucătorii vor să se antreneze, sunt profesioniști. Să vedem, poate și cu ajutorul FRF.

Vreau să spun că Răzvan Burleanu s-a ocupat de aducerea jucătorilor din Ucraina, același lucru l-a făcut și Ceferin. În meseria mea, sunt legat și de foștii jucători de la Sahtior, și de actualii de la Dinamo Kiev", a mai declarat Mircea Lucescu, în emisiunea menționată.

Antrenorul român s-a implicat alături de FRF, UEFA şi federaţia moldoveană, şi de aducerea la Bucureşti a străinilor de la Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev, care apoi au plecat spre America de Sud.

Au fugit din calea războiului

Potrivit unui comunicat de presă al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM), 1,25 de milioane de persoane au fugit din Ucraina după atacul lansat de Rusia.

Dintre acestea, 672.000 de mii au ajuns în Polonia, 194.000 în Republica Moldova, aproximativ 133.000 în Ungaria, iar alți  89.600 de refugiaţi au fost înregistraţi în Slovacia. Potrivit comunicatului de presă alte 180.000 de persoane sunt trecute la destinații necunoscute.

Comunicatul de presă nu menționează România, însă potrivit Ministrului de Interne, Lucian Bode, până vineri dimineaţă aproape 173.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, dintre care aproximativ 58.100 au rămas pe teritoriul ţării şi aproape 1.900 au solicitat azil.