Rusia și Ucraina au fost aduse la Gomel

Rusia și Ucraina au fost aduse la Gomel sursa: Facebook

Se pare că observatorii externi se bucură mai mult de negocierile începute decât participanții înșiși la conflict.

În regiunea Gomel, pe râul Pripiat, nu departe de frontiera ucraineană, au început negocierile dintre delegațiile rusă și ucraineană. Josep Borrell a sus că negocierile din Belarus dintre Federaţia Rusă și Ucraina constituie "primul pas". Și deputatul în Rada Supremă, Ilia Kiva, a susținut întâlnirea: "Important este începutul". În Rusia mulți nu credeau că ea va avea rezultat, dar considerau că ea este oricum necesară.

Delegații ruși au trebuit să aștepte o zi până să sosească reprezentanții Ucrainei. Duminică, aceștia au amânat întâlnirea, apoi au schimbat locul. Reprezentanții părții ucrainene au sosit luni în jurul prânzului, cu un elicopter belarus. Și au început negocierile.

Aleksei Arestovici, consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei, a spus că poziția Kievului în timpul negocierilor cu Rusia constă în încetarea focului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, iar "acest lucru se află pe masă, de partea ucraineană".

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunzând la întrebările clarificatoare ale moderatorului, Arestovici a declarat că este vorba și despre retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Crimeii și Donbasului.

Șeful Centrului de analiză situațională și prognozare, Rostislav Ișcenko, a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta": "Condițiile noastre sunt încetarea focului și capitularea inamicului. După care vor urma noi autorități, care vor începe demilitarizarea și deznaționalizarea. Condiția delegației ucrainene este încetarea focului și retragerea trupelor rusești. Ce încearcă să obțină Kievul? Oprirea ofensivei trupelor rusești. Care va fi urmarea? Pentru Forțele armate ucrainene aceasta este o oportunitate de a retrage forțele de pe malul stâng și de a crea pe malul drept o nouă linie de apărare. Dacă vor întări flancurile, pot desfășura acțiuni care să permită retragerea rămășițelor armatei".

După părerea interlocutorului publicației rusești "Nezavisimaia Gazeta", "ucrainenii vor trece pe malul drept echipamentele și soldații, vor arunca în aer podurile (de la Dnepropetrovsk, de la Kremenciuk) și vor începe să se retragă spre frontiera vestică. Obiectivul lor este de a pleca peste hotare în mod organizat, de a crea acolo un guvern în exil și de a lucra de acolo împotriva Rusiei. Dacă nu vom fi de acord, ei nu vor avea timp să-și adune forțele. Vor fugi. Deja fug. În Donbas, forțele republicilor populare Donețk și Luhansk înconjoară localitățile. Înconjoară Mariupolul. Militarii din cadrul Forțelor Militare Ucrainene încearcă să fugă de acolo. Înțeleg că nu va exista nici cale de scăpare. Și noi putem crea încercuiri pe cele două maluri ale Niprului".

Cine a venit la negocieri? Negociatorul-șef din partea rusă este consilierul președintelui Federației Ruse Vladimir Medinski. El a fost ales pentru negocierile cu partea ucraineană pentru anumite calități de afaceri și expertiza profundă, a comunicat secretarul de presă al șefului statului rus, Dmitri Peskov.

Întrebat cu va se va ocupa acum adjunctul șefului administrației președintelui Federaţia Ruse, Dmitri Kozak, Peskov a răspuns: "Kozak va continua să se ocupe de probleme de dezvoltare socială, umanitară și de altă natură a republicilor din Donbas".

Delegația rusă a mai inclus, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului de Externe, Ministerului Apărării, ai administrației prezidențiale și a altor departamente.

După cum a comunicat serviciul de presă al Biroului președintelui Ucrainei, din componența delegației ucrainene au făcut parte: șeful fracțiunii "Slujitorul poporului", David Arahamia, ministrul apărării al Ucrainei, Aleksei Reznikov, consilierul al șefului Biroului președintelui, Mihail Podoliak, prim-adjunctul  șefului delegației Ucrainei în Grupul trilateral de contact, Andrei Kostin, deputatul poporului Rustem Umerov și adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Nikolai Tocițki.

Trebuie remarcat faptul că toate aceste persoane sunt bine cunoscute pentru atitudinea lor negativă față de Rusia.

Interesant este faptul că șeful diplomației UE, Josep Borrell a sprijinit negocierile. "Acesta este primul pas. Susținem această întâlnire", a declarat Borrel, comentând negocierile. Nu este exclus ca liderii de la Kiev să se fi consultat cu reprezentanții UE și ai SUA înainte de a veni în regiunea Gomel.

În același timp, Josep Borrell a declarat că UE intenționează să trimită Ucrainei, între altele, arme de calibru mare, precum și combustibil pentru tancuri și aeronave, în valoare totală de de 500 de milioane de euro. "Ieri am hotărât să punem la dispoziția Ucrainei forțele noastre. Știți că jumătate de miliard de euro va fi folosit pentru a acorda nu numai arme defensive, ci și arme de calibru mare și arme antitanc - tot felul de echipamente pentru a rezista agresiunii", a spus Borrell, înainte de videoconferința informală a miniștrilor apărării din UE. Borrell a menționat că UE are de gând să pună la dispoziție nu numai aceste arme, ci și combustibil pentru tancuri și avioane. Toate livrările de arme către Ucraina ar trebui coordonate între statele membre, a remarcat șeful diplomației UE.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că el nu crede  foarte mult în rezultatele negocierilor, "dar să încerce (să negocieze - n. trad.)".

Biroul președintelui Ucrainei a subliniat încă o dată că principala problemă a negocierilor este încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din Ucraina.

Operațiunea militară specială declanșată de Federaţia Rusă continuă. Ministerul Apărării al Federației Ruse a subliniat că nu va lovi obiecte civile.

În Donbas, Miliția populată face presiuni asupra Forțelor Armate ale Ucrainei. Miliția populară din republica populară Donețk ar putea în scurtă vreme să blocheze Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al republicii populare Donețk, Eduard Basurin. Cu o populație de peste 450 de mii de persoane, Mariupol a fost al doilea oraș ca mărime din republică. În iunie 2014, militarii ucraineni au recâștigat controlul asupra acestuia. Suburbiile estice ale Mariupolului au devenit unul dintre cele mai fierbinți locuri ale conflictului din estul Ucrainei.

La ora la care prezentul număr al revistei era gata de publicare, reprezentanții delegațiilor ucraineană și rusă încheiaseră dialogul, însă au comunicat numai că vor merge în capitalele lor pentru consultări înainte de o nouă rundă de negocieri. (Rador)