Răsturnare de situaţie în Rusia! Mutarea care îi poate fi fatală lui Vladimir Putin. S-au întors împotriva lui

Răsturnare de situaţie în Rusia! Mutarea care îi poate fi fatală lui Vladimir Putin. S-au întors împotriva lui Sursă: Facebook

Acțiunile lui Vladimir Putin au fost dur criticate de întreg Occidentul, dar și de cetățenii ruși, care au ieșit în stradă să își arate solidaritatea față de Ucraina. Din cauza atacului masiv din ultimele zile, au fost impuse sancțiuni dure, care îi privesc și pe oligarhii ruși. Doi dintre aceștia par să se întoarcă împotriva lui Putin și cer pace.

Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi dintre cei mai influenți oameni din Rusia, își arată solidaritatea față de Ucraina, cerându-i lui Vladimir Putin să oprească războiul. Aceștia susțin că toate confruntările armate nu vor aduce nimic bun, ci o adevărată tragedie pentru ambele popoare. Decizia celor doi vine după ce au avut parte de sancțiuni financiare impuse de Uniunea Europeană.

Mihail Fridman, fondatorul grupului Alfa Bank, a trimis o scrisoare angajaților săi, în care susține că războiul dintre Rusia și Ucraina creează o prăpastie între cele două popoare slave din est, rușii și ucrainenii, care au fost "frați” timp de secole. Scrisoarea oficialului a fost citită pentru prima dată de către Financial Times.

"M-am născut în vestul Ucrainei și am trăit acolo până la vârsta de 17 ani. Părinții mei sunt cetățeni ucraineni și locuiesc în Lvov, orașul meu preferat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar mi-am petrecut, de asemenea, o mare parte din viață ca cetățean al Rusiei, construind și dezvoltând afaceri. Sunt profund atașat de popoarele ucrainean și rus și văd conflictul actual ca pe o tragedie pentru ambele națiuni.

Nu fac declarații politice, sunt un om de afaceri cu responsabilități față de miile mei de angajați din Rusia și Ucraina. Sunt convins, totuși, că războiul nu poate fi niciodată răspunsul.

Această criză va costa vieți și va strica două națiuni care au fost frați de sute de ani.

În timp ce o soluție pare înfricoșător de îndepărtată, nu pot decât să mă alătur celor a căror dorință fierbinte este ca vărsarea de sânge să se termine. Sunt sigur că partenerii mei îmi împărtășesc vedere”, arată Fridman în scrisoarea citată de Reuters.

Oligarhii ruși cer pace în Ucraina

Alături de Mihail Fridman este și Oleg Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal. Acesta a transmis un mesaj pe Telegram, prin care îndeamnă autoritățile din cele două state la negocieri urgente.

"Pacea este foarte importantă”, spune Deripaska.

La începutul săptămânii trecute, fondatorul Rusal se arăta convins că izbucnirea unui război este imposibilă. Cu toate acestea, iată că Kievul este în continuare victima unui asalt furibund al Rusiei.

Declarațiile lui Oleg Deripaska vin după ce, SUA a impus sancțiuni financiare împotriva sa și a altor oligarhi ruși, din cauza legăturilor pe care le au cu Vladimir Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016.

Un alt miliardar de la Moscova a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că războiul va fi o catastrofă: "Va fi o catastrofă în toate sensurile: pentru economie, pentru relațiile cu restul lumii, pentru situația politică”.