EXCLUSIV. Ucraina nu mai are nicio şansă! Explicația uluitoare a istoricului Florian Bichir pentru capitularea Ucrainei. VIDEO

EXCLUSIV. Ucraina nu mai are nicio şansă! Explicația uluitoare a istoricului Florian Bichir pentru capitularea Ucrainei. VIDEO sursa foto. dumskaya.net

În doar două zile de la invazie fulgerătoare, Rusia pare să fi cucerit Ucraina. Rezistența celei din urmă nu pare să fi impresionat prea mult puternicul stat dirijat de liderul cu pumn de fier de la Kremlin. Invitat în podcastul EVZ Play găzduit de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, istoricul Florian Bichir a explicat tabloul de ansamblu al bătăliei din apropierea granițelor noastre și care a fost secretul imbatabil al lui Putin.

În nici două zile Rusia a reușit să anihileze un stat de la granița Uniunii Europene și NATO, dominând copios atât militar, cât și strategic, au fost de acord invitații jurnaliștilor Mirel Curea și Dan Andronic în podcastul de vineri.  Spre deosebire de geopoliticianul Dan Dungaciu, care crede că Ucraina nu poate să fie federalizată (deși Rusia își va aroga fără îndoială o parte din teritoriul ei), Florian Bichir are o părere opusă.

Bichir: Lovitura militară rusă e extraordinară

Istoricul consideră că, din punct de vedere militar și strategic, Ucraina a pierdut deja războiul. Bichir a remarcat tactica militară a lui Vladimir Putin, care a atacat simultan din 3 direcții: din sud - prin Crimeea, Odessa și Mariupol, din nord și din est. „Lovitura militară rusă e extraordinară. S-a făcut în adâncime. Rusia e avantajată, logistic e foarte aproape de granițele Ucrainei", a explicat invitatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bichir: Bugetul Rusiei se va încheia în 10 zile

Istoricul și publicistul a amintit că armata ucraineană se trage practic din Armata Roșie, deci nu e de mirare că forțele ucrainene au capitulat așa de ușor. „Cam tot ce înseamnă militar în Ucraina a aparținut Federației Ruse. E cunoașterea perfectă a locurilor. A doua,  lipsa de loialitate a armatei ucrainene pe care n-o vedem. În primul conflict cu Federația Rusă, șeful Statului major a dezertat la ruși. (...)

Pe de altă parte, rușii sunt forțați de constrângerile financiare să tranșeze războiul cât mai rapid în favoarea lor. „Împărțirea de arme civililor va produce haos. Va începe o țăcăneală, Bugetul Rusiei se va încheia în 10 zile (...) Războiul s-a încheiat, gata, militar", a completat Florian Bichir.

Invitatul este convins că rușii au niște obiective foarte bine conturate, de la îndeplinirea cărora nu se vor abate, așa cum Putin a și lăsat să se înțeleagă în discursul regizat cu minuțiozitate de la Kremlin, care a precedat asaltul demarat joi dimineață.

„Nu am văzut armata ucraineană, i-au curățat exemplar. Nu au vrut să lupte"

Specialistul a legat cucerirea Ucrainei și mai ales a Kievului de un arhetip simbolic pentru Rusia, legată ombilical în istoria sa de această țară.

„În mentalitatea rusească este o captură simbolică (Kievul nr.). E locul lor de naștere. A nu atinge Kievul ar fi o înfrângere din punct de vedere moral al Federației Ruse. Încă de aseară (n.r. - joi seară) trebuia să cadă Kievul, e încercuit. Nu am văzut armata ucraineană, i-au curățat exemplar. Nu au vrut să lupte. Dincolo de occidentalismul acesta Ucraina este prăbușită într-o corupție îngrozitoare”, a opinat Florian Bichir.

Va impune Putin un guvern rus la Kiev?

„Pasul final al lui Putin ar fi să se întoarcă la Kiev după ce demisionează guvernul, să se facă unul pro-moscovit, și să apară mulțumirile pentru Putin că i-a eliberat și că nu intră în NATO”, a comentat publicistul. Această soluție ar fi cea mai apropiată de dorințele lui  Putin, este părerea personală a lui Florian Bichir.

Acesta a avertizat, de asemenea, că războiul va avea consecințe grave indiferent de deznodământ. „Ucraina e deja înfrântă. Războiul s-a încheiat ieri (n.r. - joi, 24 februarie, ziua când a debutat atacul Rusiei). Întrebarea este «Ce se întâmplă după?»,  a remarcat istoricul.

Emisiunea integrală poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro