Putin nu se grăbește să discute cu Biden: „Este prematur”. Bombardamentele din Ucraina se intensifică. Video
- Ionel Sclavone
- 21 februarie 2022, 17:55
Vladimir Putin nu mai este dispus să se întâlnească prea curând cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, în contextul escaladării conflictului de la granița dintre Ucraina și Rusia.
Reprezentanții liderului de la Kremlin au apreciat ca „prematur” să se vorbească despre un summit între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden. Acest summit a fost anunţat de Franţa având ca scop dezamorsarea crizei ruso-occidentale în legătură cu Ucraina, dar și eliminarea pericolului unei invazii rusești, după cum transmite AFP.
În ultimele ore, situația conflictuală a escaladat în regiunile de est ale Ucrainei, fiind înregistrate mai multe bombardamente. Armata ucraineană acuză separatiștii că au lansat bombardamente cu arme grele în direcția orașului Lugansk. Aceste atacuri ar putea fi pretextul pe care îl caută Rusia pentru a invada țara vecină.
„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului,
Ucraina vorbește despre un acord
Puţin mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, salutase, la Bruxelles, organizarea unui summit între preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin. El și-a exprimat speranța într-un acord privind retragerea trupelor ruse masate la frontierele ţării sale.
„Noi credem că orice efort vizând o soluţie diplomatică merită să fie încercat (...) Sperăm că cei doi preşedinţi vor ieşi din sală cu un acord privind retragerea forţelor ruse din Ucraina”, a declarat Kuleba la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană.
O speranță pentru evitarea războiului
La rândul său, secretarul pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune, a afirmat că Parisul întrevede o „speranţă diplomatică” în criza ucraineană. El a făcut aceste declarații în contextul acordului de principiu dat de președinții Joe Biden și Vladimir Putin de a se întâlni.
„Există o realitate de teren, o tensiune pe teren cu o prezenţă militară rusă ce rămâne extrem de puternică la porţile Ucrainei, cu o întreagă serie de încălcări pe parcursul weekendului ale încetării focului în Donbas pe linia frontului, şi, în acelaşi timp, o speranţă diplomatică care a fost reconstruită”, a declarat Clément Beaune la postul LCI.
Trebuie să rămânem „extrem de prudenţi”, a prevenit totuşi Clément Beaune. Dar, „dacă există încă o şansă de evitare a războiului, de a evita conflagraţia, de a construi o soluţie politică, diplomatică, trebuie profitat de ea”, a adăugat responsabilul francez.
Potrivit AFP, Vladimir Putin şi Joe Biden ar fi acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit propus de Emmanuel Macron. Condiția pusă a fost ca între timp, până la o întâlnire a celor doi, să nu aibă loc o invazie în Ucraina. Anunțul a fost făcut în condițiile în care izbucnirea unui război era dată ca iminentă.
Bombardamente puternice la la Lugansk
Conform ultimelor informații, în zona orașului Lugansk au loc bombardamente puternice cu arme grele. Armata ucraineană susține că separatiștii au lansat aceste atacuri, iar Kievul denunță o nouă provocare pentru a provoca un război.
Separatiștii ar continua să distrugă infrastructura civilă și să bombardeze așezări în teritoriile ocupate. Forțele ucrainene spun că se abțin de la orice ripostă și că informațiile care susțin contrariul sunt complet false.
Imaginile obținute din satelit indică noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate rusești în Rusia, în apropierea graniţei cu Ucraina. Aceste imagini au fost obținute de compania americană Maxar, după cum transmite luni Reuters.