Eficacitatea dozei trei de vaccin anti-COVID-19 a scăzut la 66% în timpul Omicron. Cât de protejată va fi omenirea în viitor

Eficacitatea dozei trei de vaccin anti-COVID-19 a scăzut la 66% în timpul Omicron. Cât de protejată va fi omenirea în viitorSursa foto: Geargodz | Dreamstime.com

Cercetătorii au analizat într-un nou studiu publicat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în ce măsură dozele de rapel anti-COVID-19 Pfizer sau Moderna au prevenit spitalizarea. O primă privire asupra performanței vaccinurilor de rapel în timpul valului Omicron din SUA a sugerat un declin al eficacității, deși vaccinurile au oferit în continuare o protecție puternică împotriva bolilor grave.

Un nou studiu publicat vineri de CDC oferă o nouă perspectivă asupra vaccinării anti-coronavirus cu doza rapel, deși aceasta este una „timpurie și limitată” în ceea ce privește durabilitatea protecției în timpul valului cinci al pandemiei, care a explodat în lunile decembrie și ianuarie. În ultimele săptămâni însă, cazurile Omicron s-au mai estompat.

Cât de multă protecție a oferit doza trei în valul Omicron

„Rapelurile de vaccin COVID-19 rămân sigure și continuă să fie foarte eficiente împotriva bolilor grave în timp”, a declarat Kristen Nordlund, purtător de cuvânt al CDC.

Cercetătorii au analizat numărul de vizite ale pacienților la spitale și centre de îngrijire urgentă din zece state.

Specialiștii din Sănătate au estimat cât de bine au prevenit vaccinurile de rapel Pfizer sau Moderna vizitele legate de COVID la departamentele de urgență și centrele de îngrijire urgentă și, totodată, în ce măsură au influențat acestea spitalizările.

Aproximativ 10% dintre persoanele din studiu au fost vaccinate cu doza trei anti-COVID-19. Eficacitatea vaccinului a fost „mai mare” la persoanele care au primit rapeluri decât la persoanele care s-au vaccinat cu schema inițială.

Eficacitatea rapelului a scăzut la 66% după patru luni

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că în perioada în care varianta Omicron a fost predominantă, eficacitatea vaccinului împotriva vizitelor în ambulatoriu a fost de 87% la persoanele care au primit un rapel cu două luni înainte, dar a scăzut la 66% după alte patru luni.

Eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a scăzut de la 91% la două luni la 78% în a patra lună.

Aceste rezultate, însă, s-au bazat doar pe un număr mic de pacienți - mai puțin de 200 - care primiseră un rapel cu patru luni înainte de declanșarea valului Omicron. Nu este clar dacă acei oameni au primit rapeluri mai devreme din motive medicale care i-ar fi putut face mai vulnerabili la boli grave sau nu.

Cât de protejată va fi omenirea în viitor?

Eficacitatea după vaccinarea cu doza rapel a fost mai mare anul trecut, când varianta Delta a cauzat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire din SUA, a arătat un alt studiu citat de CNBC News.

Experții în sănătate se așteaptă ca protecția oferită de vaccinuri să scadă în timp. Campania de rapel din SUA s-a bazat pe dovezile furnizate de specialiștii din Sănătate, conform cărora protecția oferită de vaccinurile anti-coronavirus se estompa la șase luni după ce oamenii s-au vaccinat cu primele doze.