Costi Ioniță, mărul discordiei de la Eurovision 2022. Fanii cer descalificarea piesei compuse de celebrul manelist

Costi Ioniță, mărul discordiei de la Eurovision 2022. Fanii cer descalificarea piesei compuse de celebrul manelist Sursa: Eurovision Romania / Facebook

Melodia compusă de Costi Ioniță a ajuns în finala Eurovision 2022, însă un scandal a fost creat în jurul ei. Reprezentanții competiției au ieșit public și au anunțat ce se întâmplă cu piesa, după ce mai mulți fani au cerut descalificarea, susținând că este asemănătoare cu ceva compus tot de artist, doar că în urmă cu mai mulți ani.

Melodia „România mea”, cântată de Cream, Minodora și Diana Bucșa, a reușit să se califice în finalele Eurovision 2022. După ce a fost făcută publică, piesa compusă de Costi Ioniță a creat un val de reacții negative, fanii susținând că melodia ar trebui descalificată. O piesă asemănătoare a fost compusă de artist în urmă cu aproximativ 10 ani.

Având în vedere valul puternic de critici, reprezentanții Eurovision 2022 au analizat situația și au oferit un răspuns public. Melodia compusă de Costi Ioniță nu va fi descalificată. Aceștia susțin că legislația competiției permite adaptarea unei opere muzicale cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral

„Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.

În această situație, membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs, nu încalcă dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 Septembrie 2021”, au precizat reprezentanții concursului.

Cine va reprezenta România în etapa internațională Eurovision 2022

Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Randi, Cristi Faur şi Adrian Romcescu au făcut parte din juriul care a ales cele 10 piese finaliste pentru Eurovision 2022.

Piesele și artiștii care au intrat în finala Eurovision 2022 România:

  • Andrei Petruş - Take me
  • Cream, Minodora, Diana - România mea
  • Petra - Ireligios
  • Kyrie Mendél - Hurricane
  • MOISE - Guilty
  • Gabriel Basco - One night
  • VANU - Never give up
  • WRS - Llamame
  • Dora Gaitanovici - Ana

Finala Eurovision 2022 va avea loc pe 5 martie, iar juriul și telespectatorii vor decide cine va fi artistul care va reprezenta România la etapa internațională de la Torino. Aceasta se va desfășura pe 12 mai, când pe scenă vor urca reprezentanții a 18 țări. Pe lângă România, la etapă internațională participă Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta, Muntenegru, Cehia, Polonia, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia și Irlanda.

Cea de-a 66-a etapă a concursului se va desfășura în Italia, după victoria de anul trecut a trupei italiene de rock Maneskin la Rotterdam.