4.000 de euro de la stat pentru aceşti români! Ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a le intra banii în cont şi cât timp mai au la dispoziție să depună actele

4.000 de euro de la stat pentru aceşti români! Ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a le intra banii în cont şi cât timp mai au la dispoziție să depună actele sursa: Arhiva EVZ

Legumicultorii din România vor beneficia de un ajutor de 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salata, spanac şi ceapă verde în spații protejate. Pentru a încasa aceste sume, cultivatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Potrivit unui proiect de Hotărâre al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), românii care cultivă legume vor primi 4.000 de euro de la stat., dar trebuie sî îndeplinească anumite condiţii.

În proiectul publicat de MADR se precizează că pentru suprafața prevăzută se acceptă o marjă de eroare de plus 50 de metri pătraţi rezultații în urma verificării în teren a suprafeței destinată pentru cultivarea legumelor.

Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producţie/1000 mp şi/sau o singură cultură în ciclul II de producţie/1000 mp, în anul 2022. Valoarea maximă a sprijinului financiar pentru un beneficiar este de 4.000 euro, respectiv 3.000 de euro/cultură în Ciclul I/1.000 mp/beneficiar şi 1.000 euro/cultură în Ciclul II/1.000 mp/beneficiar. Sprijinul se acordă pentru tomate în ambele cicluri de producţie, iar pentru restul legumelor doar în ciclul II de producţie, se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legumicultorii mai au doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a depune documentele

MADR a anunțat marți că a elaborat un proiect de act normativ prin care vor fi modificate Hotărârea Guvernului nr.148/2022, precum și Hotărârea Guvernului nr.147/2022, prin reglementarea următoarelor aspecte:

  • prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv;
  • abrogarea criteriului de eligibilitate referitor la obligațiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis;
  • eliminarea certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis.

Ministrul Agriculturii a luat această decizie după ce i-a ascultat pe fermierii care se luptă de cele mai multe ori cu lipsa lichidităților, a diverselor cheltuieli pentru achiziția de sămânță şi multe alte costuri generate de încălzirea spațiilor respective.

”În urma dialogului cu fermierii interesați de accesarea programului Tomata și de celelalte programe pe care le derulăm în acest an, am luat decizia de a simplifica procedura de acordare a sprijinului. Am ținut cont de semnalele primite din partea potențialilor beneficiari și am prelungit cu o lună termenul de depunere a cererilor. De asemenea, pentru a simplifica procedura de accesare a schemelor, am decis să eliminăm obligativitatea depunerii certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal, procedură care s-ar fi resimțit și la nivelul personalului instituțiilor emitente ale acestor documente”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.