Alimentul care prelungește viața. Specialiștii ne recomandă consumul său de cel puțin două ori pe săptămână
- Ramona Rotaru
- 19 februarie 2022, 10:07
Peștele un tip de carne extrem de apreciat de persoanele care doresc să își mențină greutatea, însă și de cei care doresc să aibă un stil de viață sănătos. Beneficiile sale asupra organismul le cunoaștem extrem de bine și au fost prezentate în nenumărate rânduri de specialiști, însă puțini sunt cei care știu că peștele ne prelungește viața.
Consumul de carne de pește cu regularitate îți poate prelungi viața chiar și cu doi ani, susțin specialiștii în nutriție. Potrivit acestora, longevitatea locuitorilor din țările mediteraneene este unul dintre cele mai bune exemple.
Peștele ne poate prelungi viața, însă noi trebuie să avem grijă ce tip de carne consumăm și modul în care aceasta este preparată. Specialiștii ne recomandă să alegem sortimentele cele mai sănătoase, iar prepararea este de preferat să fie pe grătar, la cuptor sau abur. De asemenea, în alimentație puteți adăuga conservele de pește, cele comercializate în suc propriu. Peștele prăjit în ulei nu este un beneficiu pentru sănătate.
Carnea de pește este bogată în vitamine și acizi grași Omega 3, care sunt esențiali pentru menținerea sănătății creierului.
Doza săptămânală de pește recomandată este 1 - 2 porții. În acest fel organismul se poate bucura din plin de beneficiile oferite de el.
Cele mai sănătoase sortimente de pește:
- Somonul
- Macrou
- Păstrăv
- Sardina
- Scrumbia de Dunăre
Peștele indicat în dieta femeilor însărcinate
Nutriționiștii recomandă includerea în alimentație a acestor sortimente de pește. Nu doar că ne prelungește viața, însă ține departe boli precum Alzheimer sau Parkinson. Carnea de pește are beneficii și asupra inimii. Două porții pe săptămână pot preveni apariția unui AVC sau a altor boli crunte. Accidentul vascular cerebral şi infarctul sunt două dintre cele mai frecvent cauze ale decesului prematur la nivel mondial.
Peștele este un aliment recomandat și femeilor însărcinate sau cele care alăptează. Substanțele nutritive din acest sortiment de carne sunt benefice dezvoltării copilului încă din stadiul de embrionar. În aceste cazuri, specialiștii ne recomandă totuși să evităm peștele bogat în mercur sau fructele de mare. Acestea pot afecta fătul la nivel cerebral.
Studiile efectuate în ultima perioadă arată faptul că 40% din populația lumii suferă de carență de vitamina D, iar o posibilă explicație poate fi și consumul redus de pește. Această vitamină este întâlnită în procent ridicat în carnea de somon sau cea de hering. Ea este o substanță nutritivă esențială pentru oase.