Se pregătește ”decapitarea” lui Simion de la conducerea AUR? Anunțul momentului în România
- Ionel Sclavone
- 13 februarie 2022, 12:27
AUR se dezice de Călin Georgescu, „premierul” pe care îl promovau până de curând, după declarațiile pe care le-a făcut cu privire la mișcarea legionară și generalul Ion Antonescu.
Dar până de curând viitorul premier al României, propus de partid, liderii AUR se dezic de Călin Georgescu. Aceasta, cu atât mai mult cu cât declarațiile sale în favoarea Mișcării Legionare au adus partidului grave prejudicii.
Biserica Ortodoxă, în care AUR avea un sprijin foarte puternic, până de curând, s-a dezis de partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu. Același lucru l-a făcut și președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel-Pop, pe care cei din AUR l-ar fi dorit candidat la alegerile prezidențiale din 2024.
Într-un interviu acordat jurnalistului Sebastian Zachmann, co-președintele AUR, Claudiu Târziu a abordat mai multe subiecte legate de viața internă a partidului. Între altele, el a vorbit despre conflictul cu colegul său din conducere, George Simion, dar și despre relația cu Călin Georgescu.
Relația cu George Simion
Claudiu Târziu a ținut să sublinieze că George Simion este egalul său, în partid, ambii deținând câte o funcție de co-președinte. El a negat informațiile apărute în spațiul public referitoare la un posibil complot menit să ducă la înlăturarea lui George Simion din partid.
„Sunt pe o funcție egală cu George Simion, împărțim funcția de președinte al partidului, dar ne-am împărțit foarte bine rolurile: el este cu organizarea în teritoriu, cu manifestațiile, cu drapelul și portavocea în mână, eu mă ocup de doctrină, de formarea cadrelor, de formarea viitorilor membri ai guvernului. (…) Nici George nu poate să ne dea afară, nici noi nu putem să-l dăm afară pe George. Nu se pune problema, nici n-a fost vreo discuție în acest sens, a fost o intoxicare de presă”, a răspuns Claudiu Târziu întrebărilor pe acest subiect.
Excluderea Dianei Șoșoacă din partid
În acest context, el a făcut referire la episodul excluderii senatoarei Diana Șoșoacă despre care a precizat că făcea o imagine proastă partidului. Claudiu Târziu a refuzat să o compare acțiunile Dianei Șoșoacă cu cele ale lui George Simion. Ambii sunt cunoscuți pentru live-urile din Parlament și discursurile agresive.
„Diana Șoșoacă nu a fost niciodată în conducerea partidului, ea a fost un import recent, în penultima zi de depunere a candidaturilor a venit la noi. Ce vector de imagine a fost Diana Șoșoacă? Ea făcea imagine doar pentru sine și făcea o imagine proastă partidului. (…) Nu se compară nici limbajul, nici agresivitatea continuă, nici scandalurile în lanț pe care le făcea Diana (cu George Simion – n. red.). Avea o stilistică pe care noi nu am putut să o îngăduim prea mult. (…) Da, bineînțeles că eu am propus, în momentul în care a ajuns să conteste autoritatea unuia dintre membrii președinției partidului, adică a lui Sorin Lavric”, a explicat co-președintele AUR.
Întâlnirea cu așa zisul „premier al AUR”
Co-președintele AUR Claudiu Târziu a vorbit, în cadrul interviului despre întâlnirea cu Călin Georgescu, care a fost prezentat, drept propunerea partidului pentru funcția de premier. El a relatat că prima întâlnire a fost intermediată de actorul Dan Puric. Claudiu Georgescu căuta sprijin, la momentul respectiv, pentru a-și promova candidatura ca premier. Se întâmpla după căderea guvernului condus de Victor Ponta, în 2015, dar la momentul respectiv nu i s-a părut un candidat viabil, un om cu soluții.
„Prin intermediul unui prieten comun (l-a întâlnit pe Călin Georgescu – n. red.): actorul și regizorul Dan Puric, cu vreo 15 ani în urmă. La un moment dat, Călin Georgescu se visa premier și mi-a cerut sprijinul în calitate de activist civic. (…) După căderea lui Ponta, în 2015. Atunci am avut o discuție care nu m-a convins. (…) Nu avea soluții la niște probleme care și mie îmi păreau insurmontabile, dar el încerca să pară că are soluții.
Claudiu Târziu îl desființează pe Călin Georgescu
Deși partidul său l-a propus și l-a prezentat în spațiul public ca viitor premier al AUR, Claudiu Târziu spune că nu are încredere în competențele lui Călin Georgescu. Aceasta deși reprezentanții AUR l-au lăudat pentru capacitățile sale intelectuale și pentru așa zisele performanțe profesionale.
„Eu am crezut că între timp s-a maturizat politic (…). Prestația publică a domniei sale, afirmațiile pe care le-a făcut, lipsa de răspunsuri profesionale pe mine personal m-au convins că nu poate fi susținut pentru funcția de președinte de onoare AUR, cum fusese propus”, a afirmat Claudiu Târziu cu privire la Călin Georgescu.
Co-președintele AUR a precizat că Georgescu s-a dovedit nepregătit atunci când i s-a cerut să-și prezinte opinia cu privire la generalul Ion Antonescu. Acesta a fost declarat criminal de război, iar promovarea sa poate atrage răspunderea penală. Mai mult, Claudiu Târziu crede că Georgescu nu mai poate fi susținut pentru funcția de premier, de către AUR.
„Nu asta a fost problema principală, ci faptul că nu a știut să răspundă la o întrebare care viza istoria noastră recentă, o întrebare pe care putea să o respingă dacă nu era pregătit să răspundă. (…) Cea cu privire la mareșalul Antonescu, care este sub incidența unei legi penale. Dânsul, de 10-15 ani, se pregătește să fie premier, se autopropune ca premier. Păi, frate, trebuie să fii pregătit, trebuie să ai răspunsurile, trebuie să ai soluții”, a concluzionat Claudiu Târziu.
Călin Georgescu, motiv de ruptură în AUR
Călin Georgescu a fost propus să devină președintele de onoare al AUR, iar acest lucru a încins spiritele între George Simion și Claudiu Târziu, cei doi co-președinți. În vreme ce George Simion a agreat și a susținut ideea promovării lui Călin Georgescu, colegul său de conducere s-a opus.
În opinia lui Claudiu Târziu prezența lui Georgescu în funcția de președinte de onoare ar face „deservicii” AUR. Pentru a această funcție, crede el, este nevoie de o personalitate care să fi contribuit decisiv la formarea și evoluția partidului sau sau de o personalitate a societății care a făcut lucruri bune pentru România.