Ședință cu miză la CSM. Se anunță confruntări dure între magistrați

Ședință cu miză la CSM. Se anunță confruntări dure între magistrațisursă: EvZ

Alegerea unui nou președinte al Consiliului Superior al Magistraturii este principalul punct de pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 11 februarie. Pe lângă aceasta se așteaptă să fie luată în discuție și propunerea de desființare a SIIJ.

Judecătorii și procurorii care formează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se reunesc pentru a-și alege un nou președinte. Anul trecut nici unul dintre magistrații care și-au depus candidatura nu a întrunit un număr suficient de voturi pentru a ocupa această poziție. Drept urmare, președintele în funcție, Bogdan Mateescu a fost ales ca interimar până la clarificarea situației și până la noile alegeri.

În data de 16 decembrie anul trecut, Secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile Gabrielei Baltag şi a Andreei Chiş pentru funcția de președinte. Astfel, s-a ajuns în situația nemaiîntâlnită până acum, ca să i se prelungească mandatul președintelui în exercițiu, Bogdan Mateescu.

Decizia a fost contestată, însă, de mai mulți membri ai Consiliului. Aceștia nu au fost de acord ca Bogdan Mateescu să rămână interimar la șefia CSM și i-au cerut demisia.

La aceeaşi dată, tot pe 16 decembrie, procurorul Nicolae Solomon a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM. El reprezintă Secția de Procurori din cadrul CSM, unde nu au fost probleme legate de candiaturi.

sursa foto: EVZ

Alegerea președintelui și vicepreședintelui

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Legea prevde că au dreptul să candideze la funcția de președinte și vicepreședinte doar cei nouă judecători şi cinci procurori. Nu pot candida la aceste funcții membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

Cum funcționează CSM

De menționat că CSM are în componenţă un număr de 19 membri, selectați din rândul magistraților de la diferite instanțe și parchete din țară. Pe de-o parte este vorba despre nouă judecători şi cinci procurori. Aceștia au fost aleși de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor.

Din Consiliu mai fac parte și doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României.

Mandatul membrilor aleşi are o durată de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Ne puteți urmări și pe Google News