Exerciții comune organizate de SUA și Japonia. China trebuie să se teamă?

Exerciții comune organizate de SUA și Japonia. China trebuie să se teamă? Sursa: arhiva EVZ

Pentagonul evidențiază succesul unui exercițiu comun între SUA și Japonia, care a fost desfășurat în Marea Filipinelor pentru a „desfășura operațiuni letale, a ocupa terenul cheie și a garanta libertatea de mișcare” în manevrele de război maritim și amfibiu.

Mesajul transmis Chinei

Exercițiul „Noble Fusion” a văzut elemente ale Marinei SUA, ale Corpului Marin și ale Forțelor Aeriene operând alături de Forța de Autoapărare Maritimă a Japoniei. Exercițiul a fost conceput pentru a consolida interoperabilitatea, manevrele comune, comunicațiile și operațiunile coordonate de război. Desfășurat în prima săptămână a lunii februarie, lângă Okinawa și insulele sudice ale Japoniei, exercițiul a avut ca scop pregătirea forțelor americane și japoneze pentru atacuri comune, atât în ​​apele adânci, cât și în apele mai puțin adânci.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, ar fi citat realizările Noble Fusion pentru a transmite Chinei că, în timp ce Statele Unite s-ar putea concentra pe criza din Ucraina, Beijingul nu ar trebui să privească circumstanțele actuale ca pe o oportunitate pentru a ataca Taiwanul. Exercițiul ar părea a fi o modalitate excelentă de a transmite acest mesaj, având în vedere că insulele sudice ale Japoniei se află în apropierea Taiwanului.

Având în vedere acest lucru, exercițiile din regiune ar plasa forțele în raza operațională a Taiwanului, lucru care nu este probabil să dispară de pe radarul Pentagonului, în ciuda crizei din Ucraina. Marine Corps operează cu capacitatea de a lansa elicoptere Osprey, luptători stealth F-35B cu decolare scurtă și aterizare verticală, vehicule de asalt amfibie și mii de pușcași marini pentru a ocupa teritoriul sau pentru a opri un asalt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oprirea unei posibile agresiuni

Stabilirea unei prezențe este un avantaj cheie al conexiunii cu forțele maritime și amfibii japoneze. Geografia, raza de acțiune și proximitatea ar putea reprezenta provocări majore în orice efort de a opri un asalt amfibiu chinez asupra Taiwanului. Ar putea forțele navale americane să fie suficient de aproape pentru a răspunde în timp util? Poate că acesta este motivul pentru care Marina conduce atât de multe operațiuni în regiune. Prin urmare, insulele sudice ale Japoniei oferă o zonă strategică vitală de lansare și de organizare pentru orice tip de forță maritimă pentru a descuraja, provoca sau opri agresiunea chineză, potrivit The National Interest.

Abilitatea de a muta rapid mii de trupe pe platforme amfibii ar fi un aspect fundamental al oricărei operațiuni din regiune. Potrivit clasamentului Global Firepower din 2022, Japonia are până la un milion de soldați de rezervă, forțe care ar putea fi necesare pentru o desfășurare rapidă în Marea Chinei de Sud sau Taiwan, în caz de război.