Invitație la dialog în cadrul OSCE. UE este deschisă pentru parteneriat. Rusia: OSCE nu contează!

Invitație la dialog în cadrul OSCE. UE este deschisă pentru parteneriat. Rusia: OSCE nu contează! Sursa: EPA/PAVEL BEDNYAKOV

Liderii de la Bruxelles au transmis o invitație la dialog președintelui rus, în cadrul discuțiilor ce vor avea loc în cadrul OSCE. Europenii cer Rusiei să dezescaladeze tensiunile cu Ucraina. Rusia, pare neinteresată de discuțiile comune.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a trimis mai multe scrisori unor lideri europeni, pe fondul disensiunilor ruso-ucrainene, motiv pentru care liderii europeni au decis să  formuleze miercuri un răspuns comun, care să arate solidaritatea celor 27 de state membre asupra securității de pe continent.

Rusia și conceptul de „indivizibilitate a securității”

Conceptul „de indivizibilitate a securității” este o idee a Rusiei, și presupune că securitatea unui stat este direct influențată de a celorlalte, astfel încât o extindere a NATO spre Georgia ori Ucraina ar însemna, de fapt, o amenințare a securității rusești.

Serghei Lavrov a cerut ca răspunsurile statelor cu privire la perspectiva rusească asupra securității, să fie formulate la nivel etatic, nu la nivel de bloc comunitar: „cu titlu naţional şi nu în numele unui bloc”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunsul diplomatic al Uniunii a fost formulat nu doar în acord cu toate cele 27 de state membre, ci și în acord cu politicile de securitate ale NATO.

„Împreună cu partenerii noştri din NATO, Uniunea Europeană este pregătită să continue dialogul cu Rusia asupra mijloacelor de consolidare a securităţii tuturor (...) Noi considerăm că OSCE este instanţa adecvată pentru a răspunde preocupărilor în materie de securitate ale tuturor părţilor interesate, în complementaritate cu alte instanţe existente, în special Consiliul NATO-Rusia”, au transmis europenii.

Drept răspuns, Serghei Lavrov a transmis că „trebuie să ne axăm pe un dialog cu SUA şi cu ţările membre ale NATO, cu care încercăm să convenim garanţii de securitate pe termen lung, obligatorii din punct de vedere juridic”, conform agenției EFE.

Mai mult, ambasadorul rus a neglijat importanța OSCE, afirmând că ”în lipsa unor progrese concrete la aceste capitole, o discuţie cu OSCE nu va aduce rezultate. În plus, OSCE nu este capabilă să negocieze acorduri obligatorii din punct de vedere juridic”.

Rusia nu are de gând să provoace un război

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a declarat recent la o lansare de carte că „Rusia nu are gând să înceapă războiul, mai ales în Ucraina unde locuiește un popor care ne este foarte apropiat”.

Din punctul de vedere al ambasadorului Valery Kuzmin, propaganda care se face privind o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina este benefică doar Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, oficialii ruși au transmis că la Donbass există o mișcare de neo-fasciști care atacă și care ar fi pregătiți oricând să escaladeze conflictul.

La conferința de presă din 9 februarie 2022, ținută de ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin și-a exprimat interesul față de perspectiva actuală a Federației Ruse asupra Tratatului privind relațiile prietenești și de cooperare cu România, dorind să arate că Rusia și România nu ar trebui să aibă dispute geostrategice.