Creatorul de modă, Antonio Miro, un reprezentant de seamă al modei spaniole specializat în design, a murit joi la vârsta de 74 de ani, au anunţat surse din cercul familiei sale, citate de EFE.

Creatorul de modă suferise un atac de cord în urmă cu şase zile, iar de atunci era plasat în comă indusă. Antonio Miro a decedat joi, 3 februarie.

Fragmente din viața creatorului

Creatorul se năștea la Sabadell în 1947. Urmând exemplul tatălui său, de profesie croitor, Antonio Miró şi-a deschis în 1968 primul său magazin,  numit Groc, pe bulevardul Rambla Catalunya din Barcelona, optând pentru un stil avangardist, orientat către un public aflat în căutare de noi tendinţe.

Deoarece a avut succes cu primul lui butic, Antonio Miro s-a hotărât să înfiinţeze propria marcă, „Antonio Miró”, pentru bărbaţi şi femei, cu care a ajuns să prezinte colecţii pe multe podiumuri internaţionale din metropole ca Paris, Tokio sau New York.

În anul 2008, compania lui Antonio Miró a fost lovită de criză şi, după negocieri cu mai multe grupuri de modă, el a decis să vândă 70% dintre acţiunile sale unei societăți şi să se retragă treptat din lumea afacerilor, pentru a se putea concentra doar pe design, pasiunea sa.

În 1988, Antonio Miró a primit premiul Cristóbal Balenciaga pentru „Cel mai bun designer spaniol”, iar în anul 2000 a primit medalia FAD pentru întreaga carieră, acordată de Asociaţia de Design Industrial şi Promovarea Artelor Decorative.

Adopând un stil versatil şi plin de culoare, Antonio Miro a creat articole vestimentare şi pentru piese de teatru, filme ori producţii de televiziune, lansându-se totodată și în sectorul creaţiei de bijuterii şi parfumuri, alături de domeniul designul de interior şi al mobilierului de lux.