Adio, centrale de apartament! Anunț pentru cei care au deja centrală termică
- Antonia Hendrik
- 7 februarie 2022, 18:34
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că centralele termice de apartament vor fi interzise, printr-o decizie care va fi semnată în maximum 2-3 luni. Din acel moment, cu mici excepții, niciun român nu-şi va mai putea monta o centrală individuală.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că centralele termice individuale vor fi interzise, printr-o decizie estimată să fie semnată în maximum 2-3 luni.
Tanczos Barna a ținut să sublinieze că cei mai vizați de această măsură vor fi doar dezvoltatorii care vor construi blocuri de acum încolo.
„Decizia o să existe, avem deja o propunere formulată, aștept o discuție în cadrul coaliției. Sunt deja foarte multe orașe, municipii, care aplică asemenea standarde la nivel local.... sunt noi dezvoltări rezidențiale care se racordează la rețeaua comună a orașului de termoficare. Vom face această propunere, care se va referi strict la noile construcții cu mai mult de 6 unități locative, pentru interzicerea centralelor individuale.
Ne vom referi strict la proiectele noi. Cele care sunt în fază de construire, cele deja autorizate, cele deja proiectate nu vor intra sub incidența legii, dar pentru cele noi care a căror dezvoltare începe de acum încolo sau după intrarea în vigoare a actului normativ propunem să existe această interdicție”, a declarat ministrul Tanczos Barna.
Ce se întâmplă centralele existente deja în casele oamenilor
Ministrul Tanczos Barna a ţinut să sublinieze că noua măsură nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate, fie că sunt în blocuri vechi, fie în blocuri recent construit, ci viitoarelor proiecte imobiliare. Însă, dacă este vorba despre construirea unor locuințe individuale (case), aici vor putea fi instalate centrale termice individuale pe gaz, pe lemne sau electrice, pentru că altfel nici nu se poate”, a precizat ministrul.
Multă lume se va întreba ce se întâmplă cu centralele care sunt deja montate în apartamente după ce oamenii s-au debranșat de la rețeaua comună. În acest sens ministrul a declarat că nu vor fi afectaţi.
„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare – unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz – să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat.
Normal ar fi ca în acele situații, administrația locală să ofere servicii atât de bune, încât lumea să fie tentată să revină. E posibil acest lucru în alte orașe. În București, mai puțin. Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București. Nu-mi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi deloc”, a concluzionat ministrul Tanczos Barna.