Declarații de ultim moment! Mircea Geoană despre refuzul Germaniei pentru solicitările Ucrainei

Declarații de ultim moment! Mircea Geoană despre refuzul Germaniei pentru solicitările UcraineiMircea Geoană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mircea Geoană a făcut declarații de ultim moment în ceea ce privește tensiunile de la frontiera ruso-ucraineană. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană încurajează la dialog însă se pun în aplicare și primele măsuri pentru a proteja statele membre de un posibil atac militar. Chiar dacă unele state nu trimit armament, relația dintre NATO și UE nu este periclitată.

Secretarul general adjunct al NATO susține că Alianța și Uniunea Europeană colaborează impecabil în contextul tensiunilor create de Rusia. Aceștia pun la cale strategii de siguranță în ceea ce privește dosarul ucrainean, în condițiile în care în estul acestei țări are loc masarea unui număr considerabil de forțe ruse.

„Suntem îngrijoraţi”, spune Mircea Geoană despre situația din Ucraina. „Şi pentru asta luăm măsuri de vigilenţă, de prudenţă, fără o eventuală escaladare. […] Dar încurajăm şi dialogul cu Rusia şi diplomaţia”, potrivit postului francez de televiziune France24.

Relația dintre Alianță și Uniune emerge extrem de bine, susține secretarul general adjunct al NATO. În acest context, Mircea Geoană se prezintă drept „un european convins” care „încurajează Europa să facă mai mult, pentru că avem nevoie de o Europă mai puternică ”.

Germania refuză să trimită armament în Ucraina

Numărul doi din Alianță susține că „situaţia este atât de gravă încât avem nevoie de toate mijloacele întregului arsenal comun al celor două organizaţii. Pentru Occidentul democratic, acesta este un mare test". Faptul că doar o parte din statele aliate trimit arme în Ucraina nu arată o ruptură.

Aceste declarații ale lui Mircea Geoană fac trimitere la refuzul Germaniei de a trimite armament în Ucraina. Oficialii de la Berlin au trimis drept ajutor 5.000 de căști militarea, însă ucrainienii le-au cerut mult mai mult. Kievul a redactat o scrisoare prin care solicită mai multe tipuri de armament, de care au mare nevoie în cazul unei posibile invazii.

Lista cu necesități este una lungă, iar printre tipurile de armament cerut Germaniei se află sisteme antirachetă și antiaeriene cu rază medie de acțiune, armament antidrone, camere de supraveghere și muniții. Ucraina solicită ca cererea să fie procesată cât mai curând posibil, chiar dacă Germania și-a exprimat în urmă cu doar câteva zile punctul de vedere în ceea ce privește trimiterea de armament.

Berlinul nu doar că refuză să furnizeze armament, ci nici nu va elibera permise pentru exportul de arme de origine germană din Estonia, către Ucraina.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că reticența Berlinului de a furniza armament Kievului încurajează agresiunea rusă. Oficialul a sugerat că Moscova ar putea spera să revigoreze Republica Democrată Germană din estul Germaniei, conform Reuters.