Șeful ANPC, măsuri de economisire a banilor: „Când ne spălăm pe dinți, apa nu trebuie să curgă”

Șeful ANPC, măsuri de economisire a banilor: „Când ne spălăm pe dinți, apa nu trebuie să curgă”Sursa: Lightkeeper | Dreamstime.com

Consumatorii trebuie să învețe să facă economie - și nu doar din cauza crizei energetice actuale, care a condus la o explozie a facturilor românilor. Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a explicat marți, 1 februarie, „trucuri” la care populația poate apela pentru a evita risipa.

Furnizorii de utilități precum energia electrică ar trebui să asigure o relație de comunicare permanentă cu consumatorii astfel încât populația să învețe să evite risipa și, astfel, să economisească mai mulți bani, este de părere șeful ANPC. Măsura ar fi una binevenită în special în contextul crizei actuale și a majorărilor de prețuri la foarte multe servicii.

Cum pot să economisească românii bani

„Educarea consumatorilor în a face economie nu ține doar de această perioadă. Trebuie să învățăm fiecare dintre noi să sprijinim mediul și să raționalizăm consumul. Când ne spălăm pe dinți, apa nu trebuie să curgă.

Fiecare furnizor de energie trebuie să transmită consumatorilor cum să facă economii, acolo unde este loc. Mi-ar plăcea să existe o comunicare periodică. Să transmitem tuturor că, odată înlocuite becurile incandescente cu cele LED, vom avea economie la factură, dar și o durată mai lungă de viața e becului.

Șeful ANPC: „Nu vom avea costuri inutile dacă stingem lumina”

Cu siguranță nu vom avea costuri inutile dacă stingem lumina în camera în care nu este nimeni. Trebuie să înțelegem de ce totalizăm TVA pentru fiecare serviciu, să putem avea concluzii ușor de parcurs.

Am transmis că varianta de transmitere a facturii să fie identică, pentru ca atunci când clientul alege alt furnizor să aibă greutăți în citirea facturii”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție televizată la Realitatea Plus.

În altă ordine de idei, România se confruntă în prezent cu cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii zece ani. În ultima lună a anului 2021, inflația a ajuns la aproape 8,2%, după ce gazele s-au scumpit cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%, față de aceeași lună din 2020. Specialiștii din domeniul financiar sunt de părere că majorările de prețuri nu se vor opri aici.

„Toate aceste prețuri vor crește în continuare, ca efect de val 2 și de val 3, și se vor vedea în următoarele 3 până la 6 luni, până când se va stinge efectul acestor valuri succesive”, a spus, recent, analistul financiar Dragoș Cabat.