Doliu imens în România! Încă un om de excepție ne-a părăsit. Rămâne un gol imens în urma sa

Doliu imens în România! Încă un om de excepție ne-a părăsit. Rămâne un gol imens în urma sa Sursă: Arhiva EvZ

S-a stins azi noapte, în somn, artistul și profesorul Vladimir Șetran. Dumnezeu sa-l odihneasca! (1935- 2022).

Vladimir Șetran a murit. Un artist complex, făcând nu numai pictură, dar și grafică, sculptură, artă monumentală, design, tapiserie, vitralii, Vladimir Dan Şetran s-a născut la 23 martie, 1935, în comuna Dăncăuţi, lângă Hotin.

Între anii 1949 şi 1953 urmează cursurile Liceului de Artă din Cluj, clasa profesorului Constantin Ilea. Absolvă în 1964, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa profesorului Ion Marşic. Între anii 1964 şi 2010 este cadru didactic la Academia de Arte din Bucureşti şi întemeiază, împreună cu Ion Bitzan şi Paul Bortnovski, secţia de design.

Vladimir Şetran a murit

Vladimir Şetran a făcut parte din categoria acelor artiști cu o receptivitate deosebită vis-a-vis de noile tendințe  ale timpului. Atât în pictură, cât și în grafică sau tapiserie, artistul știa să beneficieze rapid de orice schimbare de perspectivă în domeniul mijloacelor de expresie. Vladimir Șetran nu a urmărit niciodată să încânte privirea ci să o provoace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând cu 1957, artistul a expus atât în România, cât și în străinătate, în expoziții personale și colective. Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare, muzee din ţară şi străinătate, precum Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban, Anglia etc.

Premii şi distincţii

1964 – Premiul UAP pentru pictură. 1968 – Ordinul Naţional „Meritul Cultural”. 1984 – Premiul UAP pentru artă monumentală. 1988 – Premiul special al UAP. 1994 – Premiul UAP pentru Design. 2001 – Premiul UAP pentru ambient-instalaţie. 2001 – Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în rang de Cavaler. 2005 – Premiul Radio România Cultural. 2007 – Premiul UAP pentru Excelenţă acordat grupului 8Art. 2009 – Premiul „Ion Andreescu” acordat de Academia Română. 2009 – Ordinul Naţional „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Comandor. 2010 – Titlul „Doctor Honoris Causa” acordat de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Surse: - Octavian Barbosa- Dicționarul Artiștilor Români Contemporani, Ed.Meridiane, București, 1976