Toate scenariile privind atacarea Ucrainei de Rusia
- Catalin Pena
- 27 ianuarie 2022, 11:16
Fostul ministru de externe ucrainean, Andrii Zagorodniuk spune că Rusia are încă prea puţine grupuri de luptă şi echipamente la graniţă şi îi mai lipsesc şi alte elemente precum crearea şi testarea unei administraţii pe timp de război şi desfăşurarea şi echiparea spitalelor mobile pentru a efectua o invazie pe scară largă sau de a ocupa Ucraina.
„Dacă Rusia ar fi organizat pregătiri pentru o invazie pe scară largă, acestea ar fi fost mult mai vizibile”, argumentează Zagorodniuk într-un articol scris în colaborare cu colegi de la think-tankul său din Kiev Centrul pentru Strategii Defensive.
Grupurile tactice
Analiza lor este susţinută şi de alte voci, precum Konrad Muzika, un expert în informaţii open source şi preşedintele Rochan Consulting, care estimează numărul grupurilor tactice, cea mai mică unitate operaţională din armata rusă, la 66 sau 67, din care 11 au fost mutate în Belarus.
Rusia ar avea nevoie de cel puţin 100 de astfel de batalioane pentru o invazie pe scară largă, potrivit experţilor americani, în timp ce analiştii occidentali familiarizaţi cu dificultăţile întâmpinate în războiul din Irak sunt de părere că ar fi nevoie de un număr cel puţin dublu de grupări de luptă.
Prea puține corturi
O asemenea forţă necesară ar putea fi acumulată „dacă menţin ritmul curent, în două sau trei săptămâni”şi dacă trupele aeropurtate sunt duse mai aproape de graniţă, spune Muzika, care e totuşi sceptic că batalioanele sunt la capacitate deplină, având o medie de 800 de militari.
„Imaginile prin satelit arată că sunt prea puţine corturi”, precizează el.
Dacă preşedintele rus ar vrea să lovească capitala Kiev cu un atac-fulger, ruta cea mai directă ar fi prin Belarus. Totuşi, un atac asupra unui oraş cu peste trei milioane de locuitori înseamnă asumarea riscului unui număr mare de victime civile.
„Nu e greu să ajungi la Kiev”
Pe de altă parte, punctează Muzika, mutarea forţelor în Belarus, sub acoperirea exerciţiilor militare „Allied Resolve”, ar extinde teritoriul pe care forţele ucrainene ar trebui să-l apere, astfel că tancurile ruseşi ar putea pătrunde prin puncte vulnerabile.
„Nu e greu să ajungi la Kiev. Problema este să menţii controlul asupra ce ai capturat. Pentru asta Rusia are nevoie de o mulţime de soldaţi”, spune generalul Serghei Krivonos, fost secretar adjunct în consiliul de securitate şi apărare naţională din Ucraina.
„Soldaţii ruşi au fost îndopaţi cu o propagandă fără corespondenţă cu realitatea. Pentru că ei ar descoperi rapid că populaţia le este profund ostilă. Este un eşec de informaţii”, a precizat el.
Atac focalizat
Ţinând cont de aceste obstacole, surse militare şi occidentale cred că mult mai plauzibil ca administraţia de la Kremlin să lanseze un atac focalizat în est, în regiunea Donbas, teatrul unui război de aproape opt ani între separatiştii pro-ruşi înarmaţi de Moscova şi armata ucraineană, soldat cu 4.000 de victime.
În acelaşi timp, Rusia ar putea folosi măsuri „hibride”menite să demoralizeze populaţia ucraineană precum atacuri cibernetice asupra infrastructurii vitale.
De altfel, SUA au avertizat deja că Rusia pregăteşte o operaţiune de tip „false flag” pe teritoriul separatist pentru a crea un pretext pentru război.
Totodată ministrul britanic al apărării, James Heappey, a declarat marţi că serviciile au informaţii conform cărora Rusia ar pregăti terenul pentru atac „Avem cunoştinţă de faptul că un număr considerabil de indivizi consideraţi a fi asociaţi cu operaţiuni militare de supraveghere se află în Ucraina”.
Ținta Mariupol
Surse din interiorul guvernului ucrainean admit faptul că oraşul Mariupol, aflat la circa 24 de kilometri de linia frontului, ar fi o ţintă facilă pentru Rusia.
„Trupelor ruse le-ar fi extrem de greu să captureze oraşe ucrainene majore precum Kiev, Harkov sai Odessa, pentru că ar întâmpina o imensă rezistenţă. Le-ar fi mai uşor să ia preia controlul asupra Mariupol. Poţi face asta în două zile şi să provoci o criză politică la Kiev”.
Pe de altă parte, general-locotenentul Olexander Pavliuk, comandantul operaţiunilor Forţelor mixte ucrainene, a declarat luni într-un interviu pentru The Times că nu exclude ca armata rusă să încerce să atace Ucraina din mai multe direcţii pentru a ocupa opt regiuni ale ţării. „În prezent, există suficiente forţe ruseşti la graniţe pentru a lansa un atac rapid şi a provoca pierderi semnificative. Dar nu există suficiente forţe pentru a câştiga”, a declarat Serhii Kuzan, preşedintele Centrului de Securitate şi Cooperare din Ucraina .
Ucraina are disponibili 145.000 de militari şi între 300.000 şi 400.000 de rezervişti, potrivit centrului de reflecţie IISS, şi a primit recent de la Regatul Unit rachete sol-aer şi noi arme antitanc.
Ucrainenii au minat coasta de-a lungul mării Azov şi au instalat rachete antinavă.
O operaţiune amfibie rusă ar duce la pierderi uriaşe, a spus Serhii Kuzan.
Analiştii admit că situaţia este imprevizibilă, şi că sunt posibile mai multe scenarii. Dar ei sunt de acord că armata Ucrainei ar oferi o rezistenţă semnificativă, chiar dacă ar fi depăşită de cea rusă cu forţe aeriene şi o flotă superioare.