Un test sangvin poate prezice probabilitatea de deces la pacienții COVID-19

Un test sangvin poate prezice probabilitatea de deces la pacienții COVID-19 Sursa: Arhiva EVZ

Inteligența artificială uimește din nou. Un simplu test de sânge poate permite specialiștilor din domeniul sănătății să afle dacă un pacient infectat cu coronavirus prezintă un risc ridicat de deces. Totul are legătură cu un număr de 14 proteine identificate în cadrul analizelor. 

Cu ajutorul nivelurilor plasmatice oamenii de știință pot să calculeze riscul de mortalitate în cazul unui pacient bolnav de COVID-19 cu o precizie de aproape 100%, chiar cu câteva săptămâni înainte ca un astfel de eveniment tragic să aibă loc.

Testul sangvin care relevă totul se poate dovedi a fi util în măsurarea eficienței tratamentelor COVID-19 ce vor fi dezvoltate în viitor întrucât acestea ar putea arăta impactul medicamentelor asupra fiecărui pacient în parte.

Riscul de deces al unui pacient COVID-19 poate fi indicat de un test de sânge

Potrivit informațiilor comunicate de oamenii de știință, în cadrul studiului cu pricina au fost analizate nivelurile unui număr de 321 de proteine din probele de sânge prelevate la 349 de momente diferite, de la 50 de persoane aflate sub tratament anti-COVID-19. Pacienții care au fost supuși cercetărilor sunt din Germania și Austria, conform detaliilor publicate de presa internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

O metodă de învățare automată a fost utilizată pentru a remarca legături între proteinele măsurate și supraviețuirea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, notează jurnaliștii de la The Sun.

„Este dificil de estimat care este riscul individual”

„(Boala - n.r.) COVID-19 este extrem de diversă, variind de la cea asimptomatică până la prezentarea unor simptome foarte grave și chiar și deces. Este dificil de estimat care este riscul individual, în cazul unei infectări”, a declarat profesorul Florian Kurth, de la Spitalul Universitar Charite din Berlin.

Potrivit concluziilor făcute publice de oamenii de știință până la acest moment, timpul mediu de la spitalizare până la decesul unui pacient bolnav de COVID-19, în cadrul studiului amintit, a fost de 28 de zile.

În altă ordine de idei, amintim că medicamentul Pfizer anti-COVID-19, Paxlovid, s-a dovedit a fi, în urmă cu puțin timp, la fel de eficient împotriva tulpinii Omicron precum în cazul variantelor anterioare ale virusului. Aceste date au fost confirmate de trei teste de laborator. Pilula antivirală a demonstrat o capacitate de reducere a riscului de spitalizare și/sau a decesului cu 90%, dacă este administrată în primele zile după infectare.