Ungurii dau lovitura în vestul României. Este oficial, se întâmplă în șase luni

Ungurii dau lovitura în vestul României. Este oficial, se întâmplă în șase luni Sursa foto: Pixabay

Se începe forarea după țiței și gaze în vestul României, iar lucrările sunt efectuate de un gigant petrolier al Ungariei. Au fost deja lansate lucrările la prima sondă de explorare, la Dorobanți. Procedeul de obținere a autorizației de construcție nu a fost unul ușor, Panfora Oil&Gas având mai multe ligii în instanță, unele procese fiind și acum încă pe rol.

Unul dintre giganții petrolieri ai Ungariei, Panfora Oil&Gas, companie locală controlată de MOL, a început lucrările de construcție pentru extragerea de țiței și gaze în vestul României. Este vorba despre prima sondă de exploatare, de pe perimetrul Curtici din județul Arad. Această zonă a fost concesionată în urmă cu 10 ai de subsidiara MOL.

Prima sondă de exploatare 1E va fi amplasată în localitatea Dorobanți. Autorizația care permite începerea lucrărilor a fost eliberată de către autoritățile locale pe 15 noiembrie 2021. Lucrările de construcție a primei sonde vor fi finalizate în aproximativ șase luni. Executarea lucrărilor de construcție va fi făcută de o firmă locală, cu sediul în Arad.

De ce este important: Acordul de concesiune petrolieră privind perimetrul Curtici a fost aprobat de Guvern în 2012. De atunci, Panfora Oil&Gas a avut mai multe litigii în instanță, atât cu proprietari de terenuri agricole care nu voiau să permită companiei să desfășoare operațiuni pe terenurile lor, cât și cu o serie de autorități locale din zonă, care nu emiteau avizele și autorizațiile necesare demarării lucrărilor. Unele dintre aceste procese se află încă pe rol, precizează profit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au avut loc proteste de amploare, însă gigantul petrolier al Ungariei promite metode clasice

"Proteste de amploare, reacția negativă în mass-media locală și națională cu privire la explorarea și exploatarea gazelor de șist, conexiunea negativă și confuziile create între noțiunile de resurse convenționale și resurse neconvenționale, în ciuda eforturilor considerabile făcute pentru combaterea acestei conjuncturi, prin informarea și asigurarea populației că lucrările au ca scop exclusiv explorarea și exploatarea resurselor convenționale de țiței și gaze, opoziția unor ONG-uri, mișcări împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și a fracturării hidraulice".

Panfora și MOL au declarat încă din 2013 faptul că nu se urmărește exploatarea gazelor de șist prin fracturarea hidraulică, ci se dorește metode și tehnologii clasice. Programul lucrărilor de exploatare de la Dorobanți constau în măsurători geofizice de suprafață 3D și, într-o etapă ulterioară, forarea a maximum patru sonde.

"În perimetrul EX-1, cele două companii au efectuat deja măsurători 3D geofizice de suprafață de amploare, au forat o sondă și intenționează să foreze alte câteva sonde de explorare în funcție de rezultatele măsurătorii. În perimetrul EX-5, a început deja măsurătoarea 3D geofizică de suprafață și a fost forată o sondă", precizează Panfora.