Ambasada SUA din Bagdag, atacată cu rachete Katiuşa, folosite prima dată de sovietici

Ambasada SUA din Bagdag, atacată cu rachete Katiuşa, folosite prima dată de sovietici

Alertă la Casa Albă! Două rachete de tip Katiuşa au fost trase joi spre ambasada americană de la Bagdad, dar au fost doborâte înainte de a atinge ţinta. Totodată, proiectilele nu au făcut victime.

Doi oficiali militari irakieni citați de Reuters au declarat că nu au fost înregistrate nici daune materiale. Diplomații americani care lucrează la Bagdad sunt obișnuiți cu astfel de atacuri.

Instalaţii din Irak în care se află militarii sau diplomaţii americani sunt țintite frecvent de miliţiile susţinute de Iran. Mebrii acestora au lansat zeci de atacuri în ultimii ani. Din fericire, majoritatea au fost lansate fără să-și atingă ținta.

„Completul Ambasadei SUA a fost atacat în această seară de grupuri teroriste care încercau să submineze securitatea, suveranitatea și relațiile internaționale ale Irakului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am spus de mult timp că aceste tipuri de atacuri condamnabile sunt un atac nu doar asupra facilităților diplomatice, ci și asupra suveranității Irakului”, au transmis oficialii americani.

Armata irakiană: A fost un act terorist

Armata irakiană transmis că atacul a fost „un act terorist laș” care a vizat „rezidenți nevinovați din Zona Verde din Bagdad și sediul misiunilor diplomatice”. În cele din urmă, s-a confirmat că mai multe rachete au fost lansate din cartierul Dora din sudul Bagdadului.

foto: facebook.com/USEmbassyBaghdad

Zona Verde din Bagdad găzduiește birouri ale guvernului irakian, dar și mai multe ambasade. Atacurile de joi au vizat personalul american din Orientul Mijlociu. Miercurea trecută, bazele militare americane din Irak și Siria au fost atacate, nu au fost înregistrate victime.

Și săptămâna trecută au fost raportate alte atacuri în regiune. Nu au fost întâmplătoare. Ele coincid cu cea de-a doua aniversare a asasinării, de către americani, a lui Qasem Soleimani, un general iranian.

„Atacul de săptămâna trecută asupra bazei americane din estul Siriei, lângă granița cu Irak, a determinat forțele coaliției conduse de SUA să ripostezeîn fața trupelor susținute de Iran, care erau suspectate de a fi în spatele atacurilor.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor săptămâna trecută că «este greu de știut cu certitudine ce explică frecvența acestor atacuri. Este, cu siguranță, posibil ca aceasta să fie legată de aniversarea asasinării lui Soleimani»″, se arată pe Agerpres.