Vei rămâne fără bani pe card imediat! Nu mai face această greșeală

Vei rămâne fără bani pe card imediat! Nu mai face această greșeală Sursa: Arhiva EVZ

Mulţi dintre noi nu sunt atenți atunci când mergem la un bancomat să scoată bani. Iar cel mai grav lucru este atunci când tastează codul cardului şi nu facem tot posibilul ca cel din spate să nu-l observe.

În ultimii ani tot mai multă lume folosește bancomatele (ATM-uri). Aceste ATM-uri pot fi plasate în centre universitare, instituții financiare, centre comerciale, magazine de proximitate sau de sine stătătoare. Iar una dintre greșelile pe care le facem este să nu fim atenți în jurul nostru atunci când tastăm codul PIN.

Un posibil hoț va ști în mod evident că o persoană care folosește un bancomat ori va tasta codul PIN fără să se asigure că nu-l vede nimeni, ori va părăsi aparatul cu bani în mână după retragerea lor. În plus, dacă o persoană este victima unui jaf de la bancomat, vor fi adesea luate alte bunuri personale, cum ar fi portofele, poșete, cărți de credit și bijuterii.

Potrivit Institutului de Administrare a Băncii, cele mai periculoase ore pentru infracțiunile la bancomate sunt de la ora 19:00 până la miezul nopții, când au loc aproximativ 40% din infracțiunile legate de bancomate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt greșelile pe care le faceţi la un bancomat şi ar putea să vă lase fără bani

- Atunci când vă apropiați de bancomat, fiți atenți la orice suspect, în special la persoanele dintr-un vehicul parcat foarte aproape de bancomat, mai ales dacă nimeni altcineva nu mai este în zonă.

- În special după lăsarea întunericului, luați un însoțitor la bancomat, dacă este posibil, și parcați aproape de bancomat într-o zonă bine iluminată.

- Când utilizați bancomatul și cineva este mai aproape de dvs. decât v-ați dori să fie, cereți-i politicos și cu tact să se dea înapoi câțiva pași. Dacă nu fac acest lucru, anulați tranzacția și așteptați să plece sau alegeți o locație sigură.

- Atunci când folosești un bancomat și tastezi codul PIN, e bine să protejezi tastatura cu mâna, pentru ca persoanele din jur să nu poată vedea combinația respectivă de cifre. Dacă nu faci acest lucru, te expui unui pericol uriaș.

Nu scrieţi codul PIN pe card

- Protejați-vă numărul de identificare personală (PIN). Memorați codul PIN. Nu scrieți codul PIN pe cardul de bancomat și nu purtați codul PIN în portofel sau în poșetă.

- Când utilizați ATM-ul, stați direct în fața tastaturii, blocând vederea celorlalți. Nu introduceți codul PIN dacă altcineva poate vedea ecranul.

- Nu acceptați niciodată oferte de asistență cu bancomat de la străini. Dacă aveți probleme, contactați instituția dvs. financiară.

- Când tranzacția dvs. la ATM este finalizată, luați-vă imediat cardul, chitanța, banii şi puneți-le imediat în buzunar, portofel sau poșetă și plecați imediat.