HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 12 ianuarie 2022. Ursulețul de apă poate ajunge în Proxima Centauri

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 12 ianuarie 2022. Ursulețul de apă poate ajunge în Proxima Centauri

 Acţionează, încă de dimineaţă. Efectuează ceea ce ai de făcut şi apoi încearcă să dai veşti despre tine, prietenilor, rudelor, celor apropiaţi şi dragi. Păstrează legătura, nu te înstrăina!

12 ianuarie

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 12 ianuarie s-au născut Jack London, Joseph Joffre, Haruki Murakami, Herman Göring, John Winthrop, Edmund Burke, Per Gessle, Rodica Tapalagă, Aurel Storin, Laurenţiu Profeta.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii(tele): Tatiana şi Eutasia.

 

Nimic în „Kalendar”.

 

Un nou studiu al oamenilor de știință sondează ceea ce este necesar pentru a trimite viața de pe Pământ spre cea mai apropiată stea. O idee este că tardigradiele sau ursuleții de apă, cum ar fi cel ilustrat în fotografia din titlu, ar putea fi printre primii care vor merge în spațiu îndepărtat. Aceste mici creaturi au doar aproximativ 1 mm (0,04 inchi) sau și mai puțin.

Primii călători printre stele s-ar putea să nu fie oameni. În schimb, ar putea fi creaturi mici, cum ar fi tardigradele (alias ursuleții de apă). Sau ar putea fi nematozi (aka viermi rotunzi), cum ar fi C. elegans. Tardigradele, simpatice și inofensive, sunt cele mai rezistente organisme complexe de pe Pământ. Pot rezista de la zero absolut la 150 grade Celsius și pot sta fără apă mai mult de zece ani. Mai multe vezi https://cespun.eu/tardigrade-sau-urs-de-apa/.  Aceste mici creaturi ar putea naviga la bordul unor nave minuscule asemănătoare unei napolitane alimentate de lasere. Aceasta este ideea unei echipe de oameni de știință care a publicat o lucrare pe aceste subiecte în numărul din ianuarie 2022 al revistei de specialitate Acta Astronautica .

Oamenii de știință vor să știe... Dar de ce ar fi nevoie pentru a trimite viață celei mai apropiate stele?

Proxima Centauri este cea mai apropiată stea de Pământ. Dar în vastitatea cosmosului, aproape este un termen relativ. Proxima se află la aproximativ 4,22 de ani lumină depărtare, fiecare an lumină echivalând cu aproximativ 6 trilioane de mile (9 trilioane de km). Oamenii de știință au găsit deja două planete care orbitează Proxima Centauri. Unii spun că ar fi propice vieții, alții neagă acest lucru.

Philip Lubin, de la Universitatea din California din Santa Barbara, este unul dintre co-autorii noului studiu. El lucrează în ceea ce se numește cosmologie experimentală, care este ideea de a folosi întregul univers ca un fel de laborator pentru a testa ideile în fizică. Și conduce Proiectul Starlight la UC Santa Barbara, care este finanțat de NASA. Programul Starlight face parte dintre interesele NASA de a studia energia direcționată la scară largă pentru a propulsa nave spațiale mici la viteze relativiste. Scopul final este de a face posibile primele misiuni interstelare ale umanității. Acest program a fost început în anul 2009 cu finanțare inițială de la UC Santa Barbara și NASA Spacegrant Consortium cu finanțare de la NASA Innovative Advanced Concepts. NASA numește efortul DEEP-IN (Directed Energy Propulsion for Interstellar Exploration) și DEIS (Directed Energy Interstellar Studies); citește mai multe despre DEEP-IN de la NASA aici .

Deci, Lubin se concentrează pe tehnologia necesară pentru a realiza o călătorie către Proxima Centauri, ca să nu dureze mai mult de o viață umană.

Luați în considerare sonda spațială Voyager 1, care călătorește de 44 de ani și se află acum la aproximativ 14 miliarde de mile (22 miliarde de kilometri) de Soare și în afara sistemului nostru solar. Este încă la doar 21 de ore lumină , spre deosebire de distanța de peste 4 ani lumină a lui Proxima. Folosind tehnologia Voyager 1, ne-ar lua 80.000 de ani pentru a călători la Proxima Centauri.

Echipa lui Lubin de la UC Santa Barbara sondează posibilitatea tehnologică de a trimite mici sonde spațiale către Proxima Centauri, propulsate de lumină. Pentru moment nimeni nu se gândește la un echipaj uman, gândiți-vă la distanțele colosale. Dar savanții se gândesc să folosească creaturi mici și rezistente. Acești oameni de știință își imaginează călătorii și navele spațiale în miniatură. Micile sonde spațiale pe care le descriu în studiul lor și-ar primi impulsul de la o rețea laser de pe Pământ sau de pe Lună care le propulsează cu 20% până la 30% din viteza luminii. Adică 20-30% dintr-o viteză de 186.000 mile (300.000 km) pe secundă. Lubin a spus:

”Acest lucru nu s-a mai făcut până acum, pentru a împinge obiecte macroscopice la viteze apropiate de viteza luminii. Probabil ar arăta ca o placă semiconductoare cu o margine care să o protejeze de radiațiile și bombardamentul de praf pe măsură ce trece prin mediul interstelar. Probabil că ar fi de dimensiunea mâinii tale, pentru început.”

La aceste viteze – aproximativ 100 de milioane de mile (161 de milioane de kilometri) pe oră – navele lor minuscule ar putea ajunge la Proxima Centauri în aproximativ 20 de ani, spun ei.

Tardigradele și Nematodele sau viermii rotunzi, cum ar fi C. elegans, sunt alegerile ideale pentru un zbor interstelar. C. elegans poate intra în animație suspendată, un truc util pentru supraviețuirea unui zbor lung. Și creaturile nu sunt străine de călătoriile în spațiu. Au făcut deja numeroase călătorii cu naveta spațială și către stația spațială.

Joel Rothman, de asemenea de la Universitatea din California la Santa Barbara, este un alt coautor al noii lucrări. Rothman a studiat C. elegans de zeci de ani. El a explicat beneficiile lor pentru călătoriile în spațiu:

”Ne putem întreba cât de bine vom putea studia comportamentul lor atunci când zboară departe de originea lor pământească aproape de viteza luminii și să le examinăm metabolismul, fiziologia, funcția neurologică, reproducerea și îmbătrânirea.”

Rothman și-a explicat și motivația pentru a se alătura acestui efort:

Cred că destinul nostru este să continuăm să explorăm. Priviți istoria speciei umane. Explorăm la niveluri din ce în ce mai mici, până la niveluri subatomice și, de asemenea, explorăm la scară din ce în ce mai mare. Un astfel de impuls spre explorare neîncetată se află la baza a ceea ce suntem noi ca specie.”

Așa cum cățeii și maimuțele au deschis calea oamenilor pentru a călători în spațiu, la fel s-ar putea ca studiile despre nematodele și tardigradele din spațiul interstelar să ne ajuta să învățăm cum oamenii pot realiza aceeași performanță. Rothman a spus :

”Am putea începe să ne gândim la proiectarea transportoarelor interstelare, oricare ar fi acestea, într-un mod care ar putea ameliora problemele care sunt detectate la aceste animale foarte mici.”

Între alți oameni de știință implicați în acest studiu au fost incluși un specialist în radiații și un teolog, un savant creștin.

Ei au luat în considerare ideea că creaturile care s-ar aventura mai întâi prin spațiul dintre stele – spre o planetă din jurul Proximei Centauri – nu vor ateriza niciodată acolo și nu vor contamina spațiul extraterestru. Rolul lor ar fi să facă o călătorie dus și, prin urmare, să determine fezabilitatea acesteia.  Și nimic de la Proxima Centauri nu ar face călătoria de întoarcere pe Pământ, evitând astfel problemele de contaminare încrucișată între o planetă din sistemul Proxima și propriul nostru Pământ. Rothman a spus :

”Cred că dacă ai începe să vorbești despre propagarea direcționată a vieții, care uneori se numește panspermie - această idee că viața a venit din altă parte și a ajuns pe Pământ prin comete și alte obiecte cerești, sau chiar intenționat din altă civilizație - ideea că am fi creați intenționat. Trimiterea vieții pe alte planete aduce mari întrebări.”

În această etapă, cercetătorii încă se gândesc la întrebări fără răspunsuri. Unele dintre celelalte întrebări pe care cercetătorii le iau în considerare sunt: ​​Care este etica trimiterii oamenilor către stele, știind că s-ar putea să nu vină niciodată acasă? Și cum rămâne cu trimiterea de microorganisme mici sau ADN uman?

Întrebări grele. Dar, după cum a subliniat Rothman :

”Cred că nu ar trebui și nu vom suprima dorința de explorare care este intrinsecă naturii noastre.”

Concluzie: o echipă de cercetători a studiat ideea de a trimite viață celei mai apropiate stele. Ei au explorat posibilitatea unor creaturi mici călare pe o navă cât o napolitană până la Proxima Centauri.

Din ce în ce mai mult proiectele spațiale se confruntă cu etica și morala. Orice este posibl, dar nu totul este permis !

 

Sunt sigur că pe Dimineața Astronomilor vor fi dezbateri aprofundate pe subiect. Așa cum sunt sigur că mâine este o altă zi!

 

 

 

HOROSCOP   12 ianuarie 2022

 

BERBEC    Veştile neplăcute intră pe fereastră, spune o vorbă din Orient. Analizează cu atenţie ceea ce afli azi, verifică, pot fi lucruri denaturate, informaţii greşite, opinii şi păreri polarizate. Pentru unii dintre Berbeci este o zi benefică înţelegerilor de tot felul, semnării hârtiilor, contractelor, finalizarii situaţiilor cu caracter legal, sau orice este legat de jurisprudenţă. Nu trebuie sa faci din problemele altora cruciade proprii, dar nici să ignori pe aproapele tau care are cu adevărat nevoie de ajutor.

TAUR    Poţi şi trebuie să fii conştient de urmările acţiunilor tale, pe termen lung. Promisiunile legate de bani se mai amână, dar, din fericire, nu se anulează. Mai ai speranţe, zâmbeşte! Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, asa încat o să te strecori prin începutul acesta de primăvară medievală şi incertă spre seară care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic. Un film bun pe net, o discuţie cu prietenii la un suc, o cină plăcută cu toată familia – ceva de genul acesta care să-ţi încălzească inima şi să justifice aspectele favorabile astrologice.

GEMENI    Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale de viitor, nu este o zi favorabilă. Dă curs şi rezolvă problemele urgente, minore. Ai întotdeaun de partea ta Liberul Arbitru, decizia proprie, şi un sfătuitor bun. Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii.

RAC   Ai oarecare confuzie în relaţiile sociale, astăzi, neaşteptată şi nerecomandabilă. Trebuie să treci repede peste starea aceasta, dar este de înţeles, vremurile sunt tulburi şi nesigure. Ai tendinţa, de altfel naturală la majoritatea nativilor din zodia Racului, să te ascunzi în exoscheletul tău, să faci doi paşi înapoi şi apoi un pas înainte – dansul la modă de şase mii de ani al Racului. Trebuie sa ieşi din acest clişeu zodiacal şi să accepţi faptul că cea mai bună apărare este ofensiva. Greu, foarte greu pentru că un Rac nu se transformă într-un Berbec peste noapte. Adevărul este că nu se poate schimba deloc, dar dacă are abilitatea necesară poate să imite dinamica semnelor de foc, să joace pentru scurt timp un rol.

LEU  Astăzi persoanele născute în semne de foc şi aer îţi sunt binevoitoare şi te ajută, în special Săgetătorii şi Gemenii, dar este bine să eviţi pe cei născuţi sub semne de apă şi pământ. Te preocupă, te obsedează banii şi parvenirea. Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior vei gasi calea. Pe de alta parte nu lua în serios toate bârfele şi intrigile făcute parcă special să-ţi amărască viaţa. De fapt, chiar aşa este! Poate că este un ultim examen înaintea promovării tale, sau a încasării unui bonus. Nu te mai linge pe botişor, că nu eşti câştigător din start! Trebuie să convingi şi păstrarea calmului şi o atitudine civilizată sunt cheia reuşitei tale.

FECIOARĂ   În relaţiile tale poţi avea un dialog constructiv. Delicateţea ta şi spiritul detaliului sunt apreciate de cei din jurul tău. Nu uita că cei care fac bani, sunt cei cu obiective clare! Stelele te avertizează să dai dovadă de diplomaţie şi să zâmbeşti tot timpul ca pisica din Alice în Ţara Minunilor, parcă pisica de Cheshire, ca să poţi să faci faţă avalanşei de evenimente şi trăiri ! Ai o perioadă interesantă, vorba înţeleptului chinez, poţi profita de ea, dacă poţi!

BALANŢĂ    Acţionează, încă de dimineaţă. Efectuează ceea ce ai de făcut şi apoi încearcă să dai veşti despre tine, prietenilor, rudelor, celor apropiaţi şi dragi. Păstrează legătura, nu te înstrăina! Zi incertă şi uşor disarmonică până la orele prânzului, apoi totul intră în echilibru. Totuşi, nu este o zi critică, ceea ce te fereşte parţial de extreme, de neplăceri. Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului. Întâlnirile sau activităţile sociale de dimineaţă îţi aduc un oarecare confort şi îţi motivează acţiunile ulterioare. Aspecte minore benefice te avantajeaza esential în lămurirea, în clarificarea, unei situaţii familiale în cursul unei convorbiri la mobil.

SCORPION     Astăzi ai parte de multă înţelegere şi căldură sufletească din partea celor dragi. Treci printr-o perioadă mai dificilă şi solidaritatea familiei este ca un balsam pentru sufletul tău. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe. Aşa o să petreci momente plăcute care îţi umplu inima de veselie şi bunăvoinţă. De asemenea o zi favorabilă micilor deplasări. Atenţie la vremea schimbătoare când frigul te poate cuprinde când Soarele zâmbeşte cu dinţi! Poţi să te duci la cumpărături, sigur, este o activitate plăcută, dar programează exact ceea ce vrei să achiziţionezi. Adică, mai practic, fă o listă de cumpărături, nu lăsa lucrurile la voia lor!

SĂGETĂTOR  Ziua aceasta conjunctura îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, noile proiecte, noile căi de urmat. Trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! Limitează-te doar la activităţile de rutină şi evită eforturile şi deplasările care nu sunt absolut necesare. O dimineaţă obositoare, dar plină de realizări. Seară plăcută, dar cu gând de drum. O zi care pare excelentă, mai ales în a doua parte, pentru vizite, scurte ieşiri în oraş, sau mici escapade la un film, concert sau muzeu. Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente. Nu-ţi pierde timpul cu legături sub nivelul tău.

CAPRICORN    O dimineaţă cu discuţii plăcute în cuplu, în familie, la o cafea şi o brioşă. Te simţi bine, ai încredere în sprijinul celor dragi cu speranţa că lucrurile pot şi trebuie să meargă şi mai bine. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure. Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, mai nimic! Fii evaziv, vorba bancului! Ceva cumpărături poţi să faci, că doar nu o să mori de foame după toana stelelor. Atenţie la o veche, sau mai nouă durere, probabil la genuchi, articulaţie aflată sub semnul Capricornului.

VĂRSĂTOR   Este timpul unor demersuri, pe care le-ai tot amânat. Trebuie să dai dovadă de pragmatism, realism, să nu te ocupi de fleacuri, să nu pierzi timpul. Nu plăti mai mult decât ţi se pare corect! Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi obiectivă a analizei reci şi pertinente care te caracterizează. Astăzi poţi profita de acest lucru! O zi în care trebuie să-ţi mai struneşti emoţiile. Nu uita că mai tot timpul suntem pe drumul critic între Destin şi Liberul Arbitru. Poţi să rezolvi o parte din problemele întârziate. Nu da şi nu lua bani cu împrumut.

PEŞTI  Nu e o perioadă strălucită pentru asocieri, încearcă să te descurci singur, fără multă companie. Seara du-te la un film nou, plimbă-te prin mall, zâmbeşte şi nu intra în discuţii cu nimeni! Tu stai în acvariul tău şi nu te apuca de schimbări esenţiale - nu este încă timpul! Nu trebuie să te nemulţumescă faptul că astăzi că nu ai făcut mai mult “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi, mai ales dacă este vorba de autorităţile locale. Atenţie la sănătate şi mai ales dă suficientă atenţie la cu ce te încălţi, la confortul piciorului şi la stabilitate.