COVID-19 lovește în fruntea Bisericii Ortodoxe. Patriarhul a fost infectat cu coronavirus

COVID-19 lovește în fruntea Bisericii Ortodoxe. Patriarhul a fost infectat cu coronavirus sursa: Arhiva EVZ

Patriarhul Porfirie, șeful Bisericii Ortodoxe din Serbia, a fost depistat pozitiv la testul COVID-19. Anunțul a fost făcut printr-o declarație oficială, fiind menționat faptul că vorbim despre o infectare ușoară, care îi permite patriarhului să își respecte toate îndatoririle, însă de acasă.

Marți, 11 ianuarie, Biserica Ortodoxă Sârbă a transmis un comunicat oficial prin care se anunță faptul că patriarhul Porfirie a fost infectat cu virusul SARS-Cov-2.

Înaltul prelat prezintă simptome ușoare ale infectării și va rămâne izolat la domiciliu. „Sfinției sale i-a fost prescrisă terapie adecvată”, mai afirmă comunicatul. În declarația citată de Associated Press se precizează faptul că Profirie își poate îndeplini "integral și fără probleme" obligațiile administrative.

„El se roagă pentru doctori și angajații sanitari și toată lumea afectată de epidemie”, încheie acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duminică, patriarhul Porfirie a fost în Republica Srpska, entitatea autonomă sub conducere sârbă din Bosnia vecină, pentru a participa la o ceremonie religioasă. La eveniment, puțin participanți au purtat mască de protecție, notează Associated Press.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Serbia are vârsta de 60 de ani și ocupă această funcție din 2020, când predecesorul său, Irineu, s-a stins din viață. Aceasta a fost infectat cu COVID-19, însă nu a reușit să se lupte cu virusul. În noiembrie 2020 a decedat, la frumoasa vârstă de 90 de ani.

Măsurile sanitare nu au fost respectate nici la slujba de întronare a noului patriarh, spuneau la acea vreme medicii, care au criticat evenimentul la care au participat cei mai importanți oficiali și oameni politici ai țării.

Porfirie Peric este văzut ca un modernist în interiorul bisericii predominant conservatoare, acesta fiind al 46-lea patriarh al sârbilor. Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales pe Porfirie în 2014 ca Mitropolit de Zagreb și Liubliana.

Biserica Ortodoxă Sârbă are în jur de 12 milioane de enoriași, preponderent în Serbia, Muntenegru și Bosnia.

Serbia, o țară cu o populație de aproximativ 7 milioane de oameni, a anunțat luni 9.000 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-Cov-2. Numărul infectărilor a crescut brusc după măsurile de relaxare luate de autorități pentru perioada sărbătorilor. În Noaptea de Anul Nou, a fost permis organizarea de concerte în aer liber.