Ioan Aurel Pop ar fi internat în spital. Președintele Academiei Române, depistat pozitiv cu SARS-COV-2

Ioan Aurel Pop ar fi internat în spital. Președintele Academiei Române, depistat pozitiv cu SARS-COV-2Sursa: Arhiva EVZ

Potrivit surselor, profesorul Ioan-Aurel Pop ar fi internat în spital după ce a fost depistat cu virusul Covid-19. Starea de sănătate a președintelui Academiei Române este bună. 

Preşedintele Academiei Române a fost internat în spital, după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Preşedintele Academiei Române s-a internat săptămâna trecută, în Cluj Napoca, după ce a aflat că testul de depistare a virusului SARS-COV-2 este pozitiv.

Ioan Aurel Pop este vaccinat cu trei doze de vaccin

Potrivit RTV, starea de sănătate a lui Ioan Aurel Pop este bună, au precizat sursele citate.

Ioan-Aurel Pop s-a născut la 1 ianuarie 1955, Sântioana, Țaga, Cluj, România. Este un istoric român, profesor universitar (din 1996) și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj (2012-2020), membru titular (din 2010) și președinte (din 2018) al Academiei Române.

Opera sa este axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est (instituțiile medievale românești, formațiuni politice româno-slave din Transilvania, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală, structura etnică și confesională a Transilvaniei.

Este adept al curentului naționalist. După apariția cărții Istorie și mit în conștiința românească a lui Lucian Boia, Ioan-Aurel Pop a publicat o carte în replică, respingând parțial teza deconstructivistă a istoricului bucureștean. A elaborat de asemenea manuale școlare alternative pentru liceu.

Activitatea didactică a profesorului Ioan Aurel Pop

Primii ani de profesie (1979-1984) a predat istoria la Liceul industrial nr. 6 din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1984, simultan cu înscrierea la doctorat, a devenit asistent universitar la Catedra de istorie a Universității „Babeș-Bolyai”. În 1992 a obținut gradul de lector universitar iar în 1996 pe cel de conferențiar universitar la aceeași catedră.

Din 1996, când obține titlul de profesor universitar, și până astăzi, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeași funcție la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei.

În anul 2001, când a fost ales membru corespondent al Academiei Române la vârsta de 46 de ani, a fost cel mai tânăr membru al acestui for. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române

În anul 2012, Ioan-Aurel Pop a fost ales în funcția de rector Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a fost reales în anul 2016.

Istoricul a participat la schimburi de experiență și a desfășurat activitate profesională în străinătate

Între 1991 și 1992 a fost profesor invitat (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburg – Pennsylvania (SUA),  din 1993 a deținut funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj, iar între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York.

Între 2003 și 2007 a fost profesor asociat la Universitatea „Ca’ Foscari” și director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, iar între 2012-2013 a fost profesor asociat la Universitatea din Trento.

loan-Aurel Pop a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” timp de 2 mandate, până în martie 2020, când funcția a fost câștigată de Daniel David, potrivit Wikipedia.

Ne puteți urmări și pe Google News