Revoltele din Kazahstan. Papa Francisc face apel la dialog și dreptate. 10 ianuarie, decretată zi de doliu național

Revoltele din Kazahstan. Papa Francisc face apel la dialog și dreptate. 10 ianuarie, decretată zi de doliu național

Papa Francisc a reacționat în urma revoltelor violente din Kazahstan, deplângând numărul de victime. În același timp, președintele Tokayev a decretat data de 10 ianuarie, zi de doliu național.

Într-o intervenție publică, duminică, 9 ianuarie, Papa Francisc a deplâns pierderea de vieţi omeneşti în timpul protestelor violente care au avut loc în ultimele zile în Kazahstan. Cu acest prilej, Suveranul Pontif a făcut apel la autoritățile din statul asiatic să pună accent pe dialog pentru ca „armonia socială” să revină cât mai repede. Conform agențiilor de presă AFP şi EFE, care au preluat mesajul Papei Francisc, acesta a vorbit în fața unei mulțimi de credincioși care s-a adunat în Piața Sfântului Petru, pentru rugăciunea de duminică.

„Am aflat cu durere că au fost victime în timpul protestelor izbucnite în ultimele zile în Kazahstan”, a spus papa Francisc.

Suveranul Pontif a adăugat că „se roagă pentru ele (victime - n.r.) şi pentru rudele lor”, la încheierea rugăciunii de duminică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Doresc să se revină cât mai repede la armonia socială prin căutarea dialogului, a dreptăţii şi a binelui comun”, a mai spus papa Francisc.

Zeci de persoane au murit și este 5.000 de oameni au fost arestaţi, conform anunțului făcut duminică de Ministerul de Interne din Kazahstan.

sursa foto. EVZ

Zi de doliu național în Kazahstan

În acest context, Kassym-Jomart Tokayev, șeful statului, a semnat un decret prin care data de 10 ianuarie a fost declarată zi națională de doliu. Cu acest prilej vor fi comemorate victimele care tulburărilor recente care au avut loc în țară.

„În legătură cu moartea unor persoane ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, se declară că 10 ianuarie 2022 va fi zi de doliu la nivel național”, se aratp în decretul prezidențial.

Protestele violente aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau. Oamenii s-au revoltat după ce autoritățile au decis să scumpească prețul gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară.

Ulterior, protestele s-au extins în aproape toată țara, luând forma unor revolte violente de stradă. Protestatarii au invadat aeroportul din Almati, cel mai mare oraș din Kazahstan, au intrat în clădiri guvernamentale și au dat foc principalei instituții administrative

Creșterea prețurilor a fost picătura care a umplut paharul nemulțumirilor. Populația revoltată a acuzat regimul autoritarist din țară care a generat o corupție endemică din guvern, dificultățile economice și inegalitatea distribuției veniturilor.

Sursa: arhivă EVZ

Trupele rusești au ocupat instalațiile strategice

Mai multe unități ale armatei ruse au intrat în Kazahstan, la cererea președintelui Tokayev și au ocupat mai multe instalații strategice. Aceste trupe sunt parte a unei „forțe de menținere a păcii” controlată de Rusia, în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

Președinția kazahă a anunțat că instalațiile strategice au fost preluate sub pază de trupele rusești.

„O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre CSTO”, a anunțat biroul prezidențial într-un comunicat care detaliază o ședință de securitate prezidată de Tokayev. Documentul nu a identificat respectivele instalații.