Prețul gazelor a crescut încă de la începutul anului 2022! Va fi prăpăd în toată Europa

Prețul gazelor a crescut încă de la începutul anului 2022! Va fi prăpăd în toată EuropaSursă: arhiva EVZ

2022 va fi cel mai dificil an de până acum! Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%. Parlamentarii dau vina pe Rusia.

Oamenii au sperat la zile mai bune, dar au primit o veste îngrozitoare. Prețul gazelor a crescut cu 30%. Cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Cea mai importantă conductă, Yamal, pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa se află în a 15-a zi în care funcționează în sistem reverse. Europa așteaptă gazele rusești, dar responsabilii au livrat gaze naturale din Germania spre Polonia. Slovacia se confruntă cu o problemă asemănătoare.

Prețul gazelor, mai scump ca niciodată

Din cauza situației, prețul gazelor a crescut considerabil. La bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Riscăm să înghețăm în case la iarnă. Suntem amenințați cu oprirea gazelor. Nimeni nu-l mai poate opri pe dictatorul Lukașenko

sursă: arhivă EVZ

Prețul gazelor a crescut colosal din cauza livrărilor reduse din Rusia, dar și din cauza temperaturilor scăzute. Zăpezile își vor face simțită prezența în Europa, iar populația va face frigul.

Europa a sperat să iasă din criza energetică în 2022, dar situația nu pare să se schimbe, ba chiar se înrăutățește. Preţurile de referinţă sunt de cinci ori mai mari începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a a dus la un mare război între consumatori și companii.

Rusia, principalul vinovat

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar. Aceștia au declarat că rușii se folosesc de această criză pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia a răspuns acuzațiilor și a declarat că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze, iar prețul va scădea considerabil în Europa, potrivit Realitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News