O nouă epidemie seceră Europa: România a luat măsuri de urgență. „E cea mai violentă din toate timpurile”

O nouă epidemie seceră Europa: România a luat măsuri de urgență. „E cea mai violentă din toate timpurile”Sursă: Arhivă EVZ

Pe lângă pandemia de coronavirus, care pune presiuni pe întreaga Europă, continentul se confruntă în iarna 2021-2022 cu una dintre cele mai grave epidemii din istoria sa. Anunțul a fost făcut de un institut de cercetare condus de guvernul german. Cazurile de boală s-au înmulțit, fiind raportate chiar zilnic.

„Ne confruntăm în prezent cu cea mai violentă epidemie aviară din toate timpurile în Germania și în Europa”, a transmis Institutul de cercetare al guvernului Friedrich Loeffler (Fli), care activează în domeniul sănătății animalelor. Noi cazuri de boală au fost raportate în fiecare zi și nu doar păsările sunt afectate, potrivit corpului guvernamental.

Epidemia ce pune stăpânire pe Europa

„Țările afectate variază de la Finlanda la Insulele Feroe și Irlanda, de la Rusia la Portugalia”, au subliniat cercetătorii.

Au fost raportate cazuri de gripă aviară și în Canada, India și Asia de Est. Numai în Germania, 394 de infecții au fost depistate la păsări sălbatice, inclusiv rațe, gâște, lebede și pescăruși, între începutul lunii octombrie și 29 decembrie.

Alte astfel de cazuri au fost raportate în principal de-a lungul coastelor.

Infecția se răspândește și la mamifere 

FLI a înregistrat, de asemenea, 46 de infecții în fermele de păsări din Germania. În aceeași perioadă, în Europa, datele FLI indică 675 de infecții la păsările sălbatice și 534 la animalele de fermă.

De asemenea, s-au înregistrat „salturi de clasă” în cazul gripei aviare. Au fost constatate infecții și la mamifere, de exemplu la vulpile comune din Olanda și Finlanda, la focile cenușii din Suedia, la focile comune din Germania și la vidrele din Finlanda, potrivit Der Spiegel.

În altă ordine de idei, la începutul lunii decembrie, autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea introducerii în România a gripei aviare înalt patogene. Astfel, a fost interzisă orice import pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare sau a cărnii de pasare provenită din Uniunea Europeană.

Interzis importului de carne de pasăre

În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare sau a cărnii de pasăre din Uniunea Europeană care provin din zone de protecţie sau supraveghere unde evoluează focare de gripă aviară!

În cadrul unei videconferinţe organizate astăzi, 7 decembrie, cu structurile teritoriale ( DSVSA urile judetene), am analizat noile informaţii privind evoluţia focarelor de gripa aviară înalt patogenă (HPAI) la nivel european:

– au cunoscut o creştere fulminantă în lunile noiembrie şi decembrie în Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) şi Ungaria (28 de focare). Alte state membre care au notificat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, sunt Bulgaria (4 focare), Cehia (10 focare), Croaţia (2 focare), Germania (23 de focare), Danemarca (1 focar), Estonia (1 focar), Franţa (1 focar), Irlanda (3 focare), Olanda (6 focare), Norvegia (2 focare) şi Slovacia (2 focare).

România a luat măsuri de urgență

Am dipus de urgență aplicarea următoarelor măsuri:

– monitorizarea în permanenţă a statusului de sănătate la păsări domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul României. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă DSVSA-urilor judeţene şi ANSVSA; – au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare, etc.; – o atenţie deosebită şi o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă; – am dispus pe întreg teritoriul României ca în cazul exploataţiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creştere şi exploatare a păsărilor free-range şi ecologic, toate păsările să fie ţinute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice; – a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României. La nivelul unităţii de abatorizare trebuie să existe facilităţi adecvate de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor auto ce transportă păsările, precum şi a cuştilor în care acestea sunt transportate, astfel încât după descărcare acestea să nu părăsească incinta abatorului decât după dezinfecţie”, a anunțat la începutul lunii decembrie Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA.