„O explozie uriașă ne-a zguduit casa la propriu”. Un meteorit a străfulgerat cerul deasupra Washingtonului. VIDEO

„O explozie uriașă ne-a zguduit casa la propriu”. Un meteorit a străfulgerat cerul deasupra Washingtonului. VIDEO Sursă: arhiva EVZ

Dacă nu ar fi fost norii prezenți, mingea de foc de jumătate de tonă ar fi fost ușor vizibilă ziua, poate de aproximativ 100 de ori mai strălucitoare decât o lună plină.  Un meteorit care a provocat o reacție cutremurătoare deasupra suburbiilor din Pittsburgh în ziua de Anul Nou a explodat în atmosferă cu o energie echivalentă cu aproximativ 30 de tone (27.200 kg) de TNT, au declarat oficialii. Explozia meteoritului de Anul Nou de la Pittsburgh, echivalentă cu 30 de tone de TNT, potrivit Nasa

„Explozie de meteorit” - a fost verdictul dat, inițial, de  Serviciul de Meteorologie din Pittsburgh. Meteor Watch al NASA a confirmat ulterior explozia meteoritului într-un mesaj publicat luni, 3 ianuarie, precizând că o stație de infrasunete din apropiere a înregistrat unda de explozie a meteoritului în momentul în care acesta s-a desprins, provocând bubuituri sonice.

Explozie echivalentă cu 30 de tone TNT la intrarea în atmosfera Terrei

Datele specialiștilor au arătat o estimare a energiei eliberate ca fiind echivalentă cu 30 de tone (27.200 de kilograme) de TNT. „Dacă facem o presupunere rezonabilă în ceea ce privește viteza meteoritului (45.000 mph, sau 72.400 km/h), putem estima dimensiunea obiectului la aproximativ un metru în diametru, cu o masă apropiată de o jumătate de tonă”, a declarat agenția.

Dacă nu ar fi fost vreme înnorată, a precizat agenția, mingea de foc ar fi fost ușor vizibilă pe cerul de zi - poate de aproximativ 100 de ori mai strălucitoare decât luna plină.

Străfulgerare vizibilă deasupra Washingtonului

Meteorologul Shannon Hefferan, de la Serviciul Național de Meteorologie, a declarat pentru Tribune-Review că datele din satelit au înregistrat o străfulgerare deasupra comitatului Washington cu puțin timp înainte de ora 11.30 sâmbătă dimineața, iar oficialii au crezut că aceasta s-a datorat unui meteorit „care a căzut prin atmosferă”. Hefferan a precizat că un eveniment similar a avut loc pe 17 septembrie în Hardy County, Virginia de Vest.

Locuitorii din South Hills și din alte zone au declarat că au auzit un zgomot puternic și au simțit cum casele lor se scutură și se zdruncină. Oficialii din comitatul Allegheny au declarat că au confirmat că nu a existat nicio activitate seismică și că nu au existat tunete și fulgere.

„O explozie uriașă ne-a zguduit casa la propriu”

„[A fost] un zgomot atât de puternic și mi-a zguduit casa din Verona. Mi-am luat câinele, am fost amândoi speriați... am crezut că este vorba de un cutremur, de o deraiere de tren sau de un accident mare pe autostrada din spatele casei mele”, a scris o persoană despre explozia în cauză.

„Am văzut și am auzit-o aici, în sud-vestul statului Ohio, am văzut o străfulgerare uriașă și aproximativ trei sau patru secunde mai târziu o explozie uriașă care ne-a zguduit casa la propriu, am crezut că cineva a aprins niște dinamită”, a adăugat un alt bărbat.