Atenție mare la brad și la vâsc! De Crăciun, puteți avea momente foarte neplăcute din cauza lor
- Daniel Teodoreanu
- 24 decembrie 2021, 19:58
De Crăciun, în casele românilor apar bradul, vâscul și ilicele (Ilex meserveae), care sunt atât de apreciate pentru efectul lor estetic. Totuși, ele reprezintă un pericol uriaș pentru animalele de companie și e suficient un moment de neatenție pentru ca pisica sau câinele să înghită puțin vâsc sau ilice.
Ambele sunt plante toxice pentru animalele de companie. Și acele bradului sunt foarte periculoase, mai ales pentru pisici. Așadar, cei care au animale de companie trebuie sp fie foarte atenți de Crăciun sau să evite aceste plante toxice.
Chiar dacă sunt plante decorative foarte apreciate de Sărbători mai importantă este sănătatea câinelui sau a pisicii dumneavoastră. Vâscul, ilicele și acele bradului pot produce indigestie ușoară și disconfort.
Au fost raportate și cazuri în care toxicitatea lor a cazuat chiar și decese în rândul animalelor de companie. Aici s-a ajuns având în vedere că atât câinii, cât și pisicile simt nevoia de a mânca iarbă și dacă văd o plantă verde, nu ratează ocazia de a o testa.
Crăciunița este prima plantă care trebuie evitată în contextul amintit. Din cauza culorilor sale puternice, această plantă atrage atenția animalelor, dar este foarte otrăvitoare pentru ele. Mai ales dacă planta a fost tratată cu pesticid, câinii și pisicile se află în fața unui mare pericol.
Acele bradului pot ucide o pisică
Bradul nu este toxic, dar dacă pisica i-ar înghiți acele, ele i-ar putea perfora intestinele. De asemenea, uleiurile produse de brazi pot fi iritante pentru gura și stomacul unui animal de companie.
Vâscul, simbolul norocului și al prosperității conține multe substanțe toxice atât pentru câini, cât și pentru pisici. Acesta pot provoca tulburări intestinale severe, chiar și halucinații.
„Vâscul european (lat. Viscum album) este o specie de vâsc, specia numită inițial astfel și este cunoscută și ca Vâsc comun, pentru a o distinge de alte specii înrudite. Este originară din Europa și sud-vestul Asiei.
Este o plantă semiparazită, care crește pe tulpina altor pomi. Are tulpini de 30 până la 100 cm lungime cu ramuri dihotomice. Frunzele se află în perechi opuse, de forma unor panglici, întregi, având structura pielii prelucrate, cu o lungime de 2–8 cm și lățimea de 0.8-2.5 cm, de culoare galben-verzuie″, se arată pe ro.wikipedia.org
Ilicele pot provoca vărsături și diaree atât la câini, cât și la pisici. Planta cu fructe roșii conţine o substanţă care poate duce la accelerarea bătăilor inimii.