Agricultura în era digitală. Giganții tehnologici se reorientează spre munca pământului

Agricultura în era digitală. Giganții tehnologici se reorientează spre munca pământului Sursa Foto: Arhiva EVZ

Viitorul agriculturii va fi digital susține că antreprenoarea și cercetătoarea Lilian Li, fondatoare a companiei de cercetare Chinese Characteristics.

Aceasta a publicat o analiză, pe platforma substack.com, cu privire la viitorul agriculturii din China, iar acesta aparține marilor investitori din domeniul IT.

Lilian Li a dat ca exemplu pe Jack Ma, fondatorul Alibaba, care și-a făcut apariția în public, într-o seră din Europa. Un alt investitor, miliardarul Colin Huang se concentrează asupra cercetării în domeniul alimentar și agricultură, după ce a părăsit poziția de președinte al retailerului online Pinduoduo.

În opinia autoarei, sursele de hrană atrag atenția investitorilor în tehnologie, după ce mii de ani oamenii au suferit din cauza foametei. Iar China deține 7% din terenul arabil al lumii, pe care îl folosește pentru a hrăni 20% din populația globului. În aceste condiții a crescut producția datorită introducerii de noi metode de lucru, a unor soiuri cu productivitate mai mare și datorită politicilor de privatizare pentru a stimula fermierii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, China este în urma țărilor dezvoltate în ce privește productivitatea agricolă și asigurarea resurselor de alimente.

Agricultura tradițională este în declin

În acest context, gripa porcină și COVID au dus la creșterea prețurilor alimentelor, iar acest lucru a pus presiune asupra populației. Drept urmare, soluția pentru creșterea capacității de producție este tehnologizarea. Piața pentru industriile agricole este imensă, fiind evaluată la 2.100 de miliarde de dolari în 2021 și crește cu 3% annual. Iar în agricultură lucrează aproape un sfert din populația țării.

Pe de altă parte, din cauza declinului demografic din mediul rural, ca urmare a îmbătrânirii și a migrației către orașe, face agricultura un domeniu propice pentru automatizare.

Sursa foto: substack.com

Ce este agricultura digitală

Agricultură digitală presupune o predicție a vremii cu mare acuratețe și corelată cu sisteme inteligente de irigare. Iar acest lucru va fi posibil datorită Inteligenței Artificiale.

De agricultura digitală ține folosirea roboticii la scară mare sau a dronelor care supraveghează, stropesc cu îngrășăminte sau udă în zone inaccesibile. Roboții fermieri vor fi folosiți în agricultură pentru a pulveriza îngrășământ chimic sau pentru a crește eficiența.

Sursa foto. substack.com

Problemele ce vor trebui depășite

În calea digitalizării agriculturii stau o serie de probleme care trebuie surmontate, precum politica tradițională privind alocarea terenului și accesul limitat la finanțare.

În China, peste 98% din fermieri au ferme mai mici de 6 kilometri pătrați. Prin comparație, în SUA, o fermă are 1.800 de kilometri pătrați. Terenul mai mic și lipsa finanțării fac ca investițiile în tehnologii agricole să nu fie rentabile.

O altă problemă este lipsa de cunoștințe digitale. Populația rurală fuge de munca în agricultură, iar forța de muncă s-a mutat spre orașe. În plus, multe zone rurale au conexiuni proaste la internet și acoperire slabă. Astfel, adoptarea de tehnologii digitale este foarte dificilă.

Ce poate face tehnologia

Pentru a depăși toate aceste probleme este nevoie de o combinație între politicile guvernamentale, adoptarea tehnologiei 5G și intrarea pe piața agricolă a marilor jucători din domeniul IT. Giganții tehnologici chinezi au început să se orienteze spre agricultură. Tencent a anunțat investiții de 7,6 miliarde de dolari pentru în mediu și în cauze sociale. Pinduoduo are un fond de 1,6 miliarde de dolari pentru agricultură și a realizat o procedură de creștere a căpșunilor pe bază de inteligență artificială.

De asemenea, compania de livrări Meituan are un program de training pentru cei care practică comerțul electronic din mediul rural. Guvernul acordă și subvenții pentru inițiative tehnologice. Spre exemplu, retailerul online JD, al doilea după Alibaba, deține ferme agricole finanțate în procent 50% de către guvern.

Toate acestea ar putea face ca fermierii să colaboreze ca să producă pe scară mai mare. Realitatea este însă că va trece timp până se vor vedea rezultate.