Rusia are nevoie de doar 30 de minute: 50% dintre echipamentele militare, staționate. Avertismentul șefului Serviciilor de Informații din Ucraina
- Sabina Popescu
- 10 decembrie 2021, 06:02
Invazia rusească în Ucraina este o „posibilitate foarte reală”, spun experții militari. O operațiune militară ce ar izbucni la sfârșitul anului 2021 sau debutul anului 2022 ridică tot mai multe îngrijorări. Șeful forțelor armate britanice avertizează că dacă intenția Rusiei se va concretiza, Europa se va confrunta cu ceva „nemaiîntâlnit după al Doilea Război Mondial”. Între timp, un general de rang înalt a transmis că forțele armate ucrainene nu sunt suficient de puternice pentru a se opune unui astfel de atac.
Atât Ucraina, cât și Statele Unite ale Americii (SUA) au avertizat cu privire la o posibilă invazie a Rusiei. Șeful agenției ucrainene de informații pentru apărare a declarat luna trecută că Rusia a staționat aproximativ 100.000 de soldați la granițele sale, însă în declarații transmise ulterior s-a susținut că ar fi vorba despre un număr mult mai mare de militari.
Europa se va confrunta cu un eveniment „nemaiîntâlnit de la al Doilea Război Mondial”
SUA a avertizat aliații că Rusia ar putea decide să invadeze Ucraina în următoarele câteva luni, iar președintele Joe Biden a purtat discuții cu liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Italiei la începutul acestei săptămâni despre stoparea unei astfel de acțiuni. De asemenea, și președintele României, Klaus Iohannis, a fost angajat într-o videoconferință cu șeful de stat american, joi, 9 decembrie.
Cert este că dacă planul Rusiei se va materializa, Europa se va confrunta cu cea mai importantă operațiune militară de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Cel puțin acesta este avertismentul șefului forțelor armate britanice. „Semnificația celor mai grave scenarii în ceea ce privește o invazie completă a Ucrainei ar fi de o amploare nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat amiralul Sir Tony Radakin.
Avertismentul șefului Serviciului de informații militare al Ucrainei
Între timp, un general ucrainean de rang înalt a atras atenția asupra faptului că armata țării nu este suficient de puternică pentru a se opune unei invazii rusești la scară largă. Conducerea militară a Ucrainei a transmis că ar avea nevoie de mai multe resurse pentru a apăra țara de o operațiune militară rusă, arată un nou raport al autorităților.
„Din păcate, Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest stadiu”, a declarat generalul Kyrylo O. Budanov. „Nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac la scară largă al Rusiei, dacă acesta începe fără sprijin” din partea forțelor occidentale, a mai transmis șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei.
Armata Ucrainei este prea slabă pentru a face față Rusiei
Forțele ucrainene ar putea fi copleșite de atacurile aeriene rusești și de rachetele care vizează poziții vulnerabile și strategice, ceea ce ar putea incapacita elemente cheie ale armatei ucrainene. Întrucât capacitățile de arme combinate ale armatei ruse, net superioare, îi oferă capacitatea de a ținti și de a depăși apărarea ucraineană, este greu de preconizat cum ar putea Ucraina să respingă un atac la scară largă.
„Forțele militare ucrainene vor rezista atât timp cât există gloanțe. Vor putea să folosească ceea ce au în mână, dar credeți-mă, fără livrarea de rezerve, nu există nicio armată în lume care să reziste (n.r. Rusiei)”, s-a mai exprimat generalul Kyrylo O. Budanov.
Până la 175.000 de soldați ar putea acționa la ordinul lui Putin
Pe măsură ce Rusia staționează trupe și echipamente militare în locații nu departe de granița ucraineană, SUA, precum și unii dintre aliații și partenerii săi, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei invazii rusești tot mai des. Oficiali ai administrației Biden au dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute că serviciile de informații americane indică faptul că Rusia ar putea invada la începutul anului viitor cu o forță de până la 175.000 de soldați.
Un oficial a declarat că „planurile rusești prevăd o ofensivă militară împotriva Ucrainei chiar la începutul anului 2022, cu o scară de forțe de două ori mai mare decât cea pe care am văzut-o în primăvara anului trecut, în timpul acumulării militare rapide a Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei”.
Jumătate dintre echipamentele militare au fost deja staționate
„Planurile implică deplasarea extinsă a 100 de grupuri tactice de batalioane cu un număr estimat de 175.000 de persoane, împreună cu blindate, artilerie și echipamente”, a spus oficialul, explicând în continuare că SUA estimează că „jumătate din aceste unități se află deja în apropierea graniței Ucrainei”, potrivit unor rapoarte întocmite de americani.
Deși SUA sunt îngrijorate, președintele Joe Biden a declarat miercuri că trimiterea unilaterală de trupe pe teren în Ucraina pentru a descuraja o invazie rusă „nu se află în cărți în acest moment”.
„Dacă vrei să pariezi pe cineva, ai paria pe ruși”
Experții militari au declarat anterior pentru Business Insider că este puțin probabil ca Ucraina să reușească să învingă. „Rușii au superioritate cantitativă și calitativă față de armata ucraineană”, a declarat recent Jeffrey Edmonds, fost analist militar al CIA și expert în Rusia la CNA.
„Pur și simplu nu-i văd pe ucraineni învingând dacă vorbim de o acțiune de tip full-on, știți, venind peste graniță, nu strecurând unități peste graniță sau folosind artileria sau forțele indigene și lucruri de genul acesta. Vorbim despre armate combinate care trec granița în Ucraina cu sprijin de artilerie, sprijin aerian complet, rachete cu rază lungă de acțiune, cu toate mănușile scoase”, a spus expertul militar.
„Cred că ar exista unele costuri. Nu cred că rușii sunt de părere că ar fi ușor, dar dacă vrei să pariezi pe cineva, atunci ai paria pe ruși”, a mai spus Jeffrey Edmonds.
Întregul război ar putea dura doar „30 de minute”
Robert Lee, un veteran al corpului de pușcași marini al SUA și expert militar rus, a declarat că „dacă Rusia vrea cu adevărat să își dezlănțuie capacitățile convenționale, ar putea provoca pagube masive într-o perioadă foarte scurtă de timp”, explicând că forțele militare ale lui Putin „pot devasta armata ucraineană din est foarte rapid”. Totul s-ar putea termina în „primele 30-40 de minute”, potrivit lui Robert Lee.
Un general ucrainean de rang înalt care comandă forțele ce luptă împotriva separatiștilor a declarat într-un interviu recent că, dacă Occidentul nu îi va veni în ajutor, se va întoarce la poporul ucrainean, dintre care mulți au experiență militară, și „va începe un război de partizani”. Un alt oficial ucrainean de rang înalt a declarat că ar putea deschide depozitele de arme pentru ca oamenii să se apere singuri dacă toate celelalte eșuează.