Evenimentul Zilei > International > SUA vrea sancțiuni economice asupra Rusiei. Dacă va fi cazul, americanii trimit forțe militare în Ucraina
SUA vrea sancțiuni economice asupra Rusiei. Dacă va fi cazul, americanii trimit forțe militare în Ucraina

SUA vrea sancțiuni economice asupra Rusiei. Dacă va fi cazul, americanii trimit forțe militare în Ucraina

Deși SUA a mărturisit că nu ar vrea să se implice militar direct în conflictul dintre Rusia și Ucraina, ei vor trimite totuși mai multe trupe în „flancul estic al NATO”, în cazul în care conflictul se agravează și rușii invadează ucrainienii. Joe Biden are și un mesaj pentru Putin, prin care îl anunță că nu se exclude posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO.

Marți după-amiază, Statele Unite ale Americii au anunțat faptul că sunt dispuși să trimită trupe militare în Ucraina, asta dacă Rusia adâncește conflictul și invadează statul vecin. Americanii nu vor trimite doar forță militară, ci și impunerea de „severe” sancțiuni economice. Sub protecția anonimatului, un oficial al administrației americane susține că Joe Biden are un mesaj pentru Vladimir Putin, prin care îl anunță că nu se va exclude posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO.

Oficialul american a oferit și un exemplu, aducând în discuție despre anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Atunci, SUA a sporit prezența militară în estul Europei, inclusiv din punct de vedere al echipamentelor și tehnicii grele de luptă.

„Dacă Putin va acționa (în Ucraina), mai mult ca sigur că acest lucru va duce la solicitări din partea aliaților noștri din flancul estic (al NATO) pentru sporirea prezenței noastre militare, iar SUA vor răspunde prin aducerea de noi forțe și capacități de luptă și organizarea de exerciții militare care să asigure siguranța aliaților noștri”, a spus oficialul american.

Luni, Antony Blinken, secretarul de stat american, i-a transmis președintelui ucrainian, Volodimir Zelenski, faptul că SUA își oferă „sprijinul ferm” în cazul unei „agresiuni rusești”, conform unui comunicat al Departamentului de stat al SUA.

SUA preferă sancțiunile economice în cazul Rusiei

Cu toate acestea, SUA evită să se implice direct din punct de vedere militar și preferă să opteze pentru sancțiuni economice severe împotriva Rusiei.

„SUA nu caută să ajungă în situația în care acțiunile sale să se concentreze pe folosirea directă a forței noastre militare. Ne gândim, mai degrabă, la o soluție care să includă ajutor acordat armatei ucrainene, combinat cu adoptarea de sancțiuni economice severe împotriva Rusiei și creșterea sprijinului și sporirea capacităților militare a aliaților noștri din NATO”, a spus oficialul american.

În ceea ce privește sancțiunile economice aplicate Rusiei, americanii i-au în considerare deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți internaționale SWIFT, folosit de băncile din întreaga lume, arată Reuters. Această sancțiune ar afecta toate băncile rusești și ar face imposibilă convertirea rublelor în orice altă valută. O altă sancțiune luată în calcul de SUA este cu privire la Fondul de Investiții Directe al Moscovei.

Momentan nu s-au luat decizii clare cu privire la aceste sancțiuni economice, administrația Biden fiind în discuție cu partenerii europeni pentru căutarea unor acțiuni coordonate. Marea majoritate dintre partenerii europeni sunt în relații strânse cu Rusia.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.