„Regele renovării urbane”, la un pas de faliment: Al doilea Evergrande? Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari intră în incapacitate de plată

„Regele renovării urbane”, la un pas de faliment: Al doilea Evergrande? Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari intră în incapacitate de plată sursă: arhivă

Îngrijorările cu privire la prăbușirea financiară globală se întețesc. Situația sectorului imobiliar se deteriorează din ce în ce mai mult. Un al doilea dezvoltator se află pe punctul de a intra în incapacitate de plată.

Compania chineză Kaisa Group se alătură crizei Evergrande, care riscă să intre în incapacitate de plată, după ce nu a reușit să plătească o dobândă pentru una dintre datoriile sale, în săptămâna curentă. În dimineața zilei de miercuri, 8 decembrie, compania Kaisa a anunțat, prin intermediul unui document depus la bursa din Hong Kong, că tranzacționarea acțiunilor companiei va fi oprită „până la publicarea de către companie a unui anunț care conține informații privilegiate”.

Un al doilea dezvoltator imobiliar din China este pe punctul de a intra în incapacitate de plată

Deocamdată nu se știe despre ce informații este vorba, dar anunțul vine după ce firma trebuia să facă o rambursare de 400 de milioane de dolari până marți seară. Luna trecută, agenția globală de rating S&P a retrogradat ratingul de credit al Kaisa, afirmând că aceasta se confruntă cu un scenariu de incapacitate de plată „inevitabil”.

În ciuda faptului că este al 27-lea dezvoltator chinez din punct de vedere al vânzărilor, Kaisa a reușit să devină una dintre cele mai îndatorate companii, a doua după Evergrande. Datoriile offshore ale Kaisa se ridică la suma de aproape 12 miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot mai multe firme în aceeași barcă cu Evergrande

Craig Botham, economist-șef pentru China+ la Pantheon Macroeconomics, a declarat: „Pentru mine, acest lucru nu face decât să evidențieze natura generalizată a putregaiului și presiunea la care este supus întregul sector. Cel mai important lucru este că sunt mulți în aceeași barcă cu Evergrande - mult mai important decât faptul că o incapacitate de plată a unui dezvoltator conduce evident la o alta”.

Săptămâna trecută, un alt dezvoltator, Aoyuan, a recunoscut că nu poate garanta că își va putea plăti obligațiile financiare. Botham a prezis că „ne putem aștepta la mult mai multe cazuri de neplată în 2022”, când vor trebui achitate mai multe datorii.

El a adăugat că alte neplăți ale dezvoltatorilor ar „înrăutăți presiunea” prin „creșterea costurilor de împrumut pentru supraviețuitori și prin exercitarea unei presiuni continue asupra prețurilor proprietăților, pe măsură ce aceștia își descarcă stocurile cu reduceri din ce în ce mai mari”.

Cum și-a ascuns „Regele renovării urbane” datoria externă

Kaisa a vândut deja un număr mare de active în încercarea de a strânge numerar. Lipsa unui plan de salvare guvernamental a împins și Evergrande într-o poziție similară, președintele miliardar Hui Ka Yan vânzând chiar și active personale, precum tablouri și diverse proprietăți. Evergrande intră acum în restructurare, iar oficialii guvernamentali încearcă să gestioneze prăbușirea sa.

Încercări similare ar putea fi făcute și în cazul Kaisa. Firmele de stat ar putea prelua proiectele de construcții și alte angajamente. Înființată în 1999, Kaisa se concentrează pe planuri de renovare urbană în provincia Guangdong din sudul Chinei, deși a avut, în trecut, dezvoltări în întreaga țară.

Istoricul financiar al companiei Kaisa prevede, pentru anul 2015, o datorie externă în valoare de 2,5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor, care nu a mai fost plătită. În urma unui audit ulterior, s-a descoperit că datoria fusese mascată ca fiind capitaluri proprii în bilanțurile financiare.

În ciuda acestui fapt, Kaisa și-a revenit considerabil până în 2017, implementând proiecte în întreaga țară. Dezvoltatorul imobiliar a fost supranumit „regele renovării urbane” de către presa chineză, potrivit The Express.

La fel ca multe alte companii din sectorul imobiliar din China, însă, Kaisa a întâmpinat tot mai multe dificultăți în anul 2021, din cauza unei represiuni guvernamentale menite să reducă datoriile din industrie. De la începutul anului, prețul acțiunilor sale a scăzut la aproape un sfert.