Escrocii dau lovitura pe WhatsApp. Nu vă lăsați păcăliți de mesajele care încep cu aceste cuvinte dulci

Escrocii dau lovitura pe WhatsApp. Nu vă lăsați păcăliți de mesajele care încep cu aceste cuvinte dulcisursa: Arhiva EVZ

WhatsApp vine cu un nou avertisment şi cere utilizatorilor să fie foarte atenți la noul text înșelător care circulă în prezent folosit pentru a vă stoarce de bani.

Utilizatorii WhatsApp sunt în alertă roșie deoarece un nou text înșelător care circulă chiar acum,  ar putea ajunge să-i coste foarte mulţi bani. Mai precis, utilizatorii sunt avertizați cu privire la o campanie de mesaje înșelătorie recent descoperită, unde mai multevictime nevinovate au căzut în capcană constându-i aproape 50.000 de lire sterline în decurs de câteva luni.

O persoană a plătit peste 3.000 de lire sterline escrocilor după ce a fost păcălită să creadă că a primit un mesaj de la fiul lor prin care le cere ajutor. Mesajele WhatsApp nou difuzate încep fie cu „Bună mama” sau „Bună tata”, înainte de a continua să spună că au nevoie de bani transferați urgent.

Metoda escrocilor pare extrem de credibilă

Escrocii spun că trimit mesaje de la un alt număr, deoarece telefonul lor a fost pierdut și cer bani fie pentru a obține un nou telefon mobil, fie pentru a plăti urgent o factură. Detaliile bancare ale escrocilor sunt furnizate și, dacă au succes, aceștia pot reveni chiar și pentru cereri suplimentare de bani.

Această nouă amenințare a fost evidențiată de Action Fraud, centrul național de raportare cibernetică și fraudă din Regatul Unit. Vorbind despre amenințare, inspectorul detectiv Craig Mullish de la poliția orașului Londra a spus: „Dacă ești contactat din senin de la un număr pe care nu-l recunoști, dar persoana pretinde că este o persoană pe care o cunoști și solicită bani, oprește-te și gândește-te bine înainte de a da curs cererii. Aceste mesaje pot părea autentice, dar banii tăi ar putea ajunge în buzunarele unui criminal, așa că este în regulă să respingi, să refuzi sau să ignori orice solicitare. Numai criminalii vor încerca să te grăbească sau să te panicheze. Încercați să contactați persoana direct prin o altă formă de comunicare pentru a confirma că cererea lor de ajutor este autentică, deoarece ar putea fi o înșelătorie.”

Infractorii cibernetici se dau drept rude şi reuşesc să păcălească

Infractorii au spus că li s-a spart telefonul și că au nevoie de bani pentru a plăti o serie de facturi. În total s-au făcut două plăți către ei. După care au cerut tot mai mulți bani, iar victima a devenit suspicioasă și a început să-şi pună întrebări.

Într-un alt caz de fraudă, victima a plătit peste 3.000 de lire sterline unui escroc care a pretins că este fiul părții nevinovate. Escrocul a spus că are nevoie urgent de bani pentru a plăti o mașină. Patru plăți către două conturi au fost făcute de către victimă, care au însumat peste 3.000 de lire sterline.

Vestea vine în momentul în care WhatsApp a făcut echipă cu National Trading Standards pentru o nouă campanie de a-și sfătui utilizatorii împotriva amenințărilor înșelătoare cu deviza „prieteni la nevoie...”, scrie Express.

Ne puteți urmări și pe Google News