Atac josnic de la Budapesta. Minciuni despre România.Totul a fost demontat cu dovezi. Foto

Atac josnic de la Budapesta. Minciuni despre România.Totul a fost demontat cu dovezi. Foto sursa: Arhiva EVZ

Un atac al propagandei de la Budapesta îndreptat împotriva românilor a avut loc, nu întâmplător, chiar de 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Un ziar online din Budapesta, apropiat de regimul Orban, a publicat un amplu material mincinos și tendențios pe tema Târgului de Crăciun ce se desfășoară în această perioadă în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Potrivit articolului, la evenimentul despre care se afirmă că este organizat de Consiliul Local Cluj-Napoca, lipsesc inscripțiilor bilingve, adică „fericirea maghiarilor din oraș este umbrită”.

Înscrisuri clare și în limba maghiara

„Ceea ce îi enervează pe maghiarii locali este lipsa totală a inscripției în limba maghiară sau bilingvă în târg, deși aproape 15% din populația orașului este maghiară. În plus, există mii de studenți maghiari care își continuă studiile la universitățile din Cluj-Napoca. Nu în ultimul rând, sunt acei maghiari, care locuiesc în străinătate, dar care se întorc de Crăciun pentru a-și vizita rudele și prietenii”, arată ziarul din Budapesta.

În articol se mai arată că UDMR s-a angajat să nu mai voteze anul viitor în favoarea organizării târgului numai dacă se va garanta că vor fi înscrisuri și în limba maghiară.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: ziarulfaclia.ro

Realitatea e cu totul și cu totul alta în cazul Târgului de Crăciun din Piața Unirii din Cluj-Napoca. Astfel, cei care aleg să simtă atmosfera de sărbătoare în cadrul acestui eveniment pot să vadă chiar la intrare un panou mare în care este scris „Târgul de Crăciun” în cinci limbi, inclusiv în maghiară. Mai mult, sunt bannere și leduri în limba maghiară iar eventul de pe pagina de socializare este în limba română, maghiară și engleză, scrie ziarulfaclia.ro.

Dezinformări pe bandă rulantă

O altă dezinformare făcută de publicația budapestană e legată de organizatorul Târgului de Crăciun. În articol se susține că evenimentul e organizat de Consiliul Local Cluj-Napoca. E total fals deoarece întregul proiect aparține unei firme private. Și asta după ce în urmă cu cinci ani, municipalitatea clujeană a scos la licitație spațiul din Piața Unirii pentru organizarea Târgului de Crăciun. De atunci, evenimentul este gestionat exclusiv în regim privat, ceea ce îi dă dreptul organizatorului să-și facă politica de promovare și de marketing după cum consideră că este eficient pentru a-și atrage vizitatori. Dar cu toate acestea, după cum se vede, compania se pare că a ales să țină cont de componenta multiculturală a municipiului Cluj-Napoca.

Spre exemplu, maghiarii se bucură de reprezentare la toate nivelurile administraţiei locale, iar zeci de străzi din oraş poartă numele unor repere din cultura şi arta maghiară. Totodată, în Cluj-Napoca se poate învăţa în limba maghiară, germană şi nu numai, la toate nivelurile.