Investiție de aproape două miliarde de euro. Care sunt următorii pași în digitalizarea Europei

Investiție de aproape două miliarde de euro. Care sunt următorii pași în digitalizarea Europei Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a anunţat că a adoptat trei programe de lucru pentru programul „Europa digitală”, în cadrul cărora sunt evidenţiate obiectivele şi domeniile tematice specifice care vor beneficia de o finanţare totală de 1,98 miliarde de euro.

Comisia Europeană a trimis un comunicat de presă în care anunță că dorește accelerarea procesului de digitalizare în blocul comunitar.

Comisia Europeană a anunţat că a adoptat trei programe de lucru pentru programul „Europa digitală”, în cadrul cărora sunt evidenţiate obiectivele şi domeniile tematice specifice care vor beneficia de o finanţare totală de 1,98 miliarde de euro, se arată într-un comunicat.

Primul set de programe de lucru prevede investiţii strategice care vor contribui în mod decisiv la realizarea obiectivelor Comisiei în vederea transpunerii în practică a deceniului digital al Europei. Programul „Europa digitală” îşi propune să sprijine suveranitatea tehnologică a Europei şi să introducă pe piaţă soluţii digitale în beneficiul cetăţenilor, al administraţiilor publice şi al întreprinderilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul principal

Programul de lucru principal, cu un buget de 1,38 miliarde de euro, se va concentra pe investiţiile din domeniile inteligenţei artificiale (IA), cloud computing-ului şi spaţiilor de date, infrastructurii de comunicaţii cuantice, competenţelor digitale avansate şi utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie şi societate, până la sfârşitul anului 2022.

Comisia a publicat și două programe de lucru specifice: primul se axează pe finanţarea din domeniul securităţii cibernetice şi dispune de un buget de 269 de milioane de euro până la sfârşitul anului 2022, iar cel de al doilea se axează pe înfiinţarea şi asigurarea funcţionării reţelei de centre europene de inovare digitală şi dispune de un buget de 329 de milioane de euro, până la sfârşitul anului 2023.

„Datorită programului „Europa digitală”, construim infrastructuri digitale sigure şi durabile. Totodată, le oferim întreprinderilor posibilitatea să beneficieze de un acces îmbunătăţit la date sau să utilizeze soluţii bazate pe inteligenţa artificială. În cadrul programului se efectuează, de asemenea, investiţii menite să asigure faptul că europenii pot dobândi competenţele necesare pentru a participa activ la piaţa forţei de muncă. Obiectivul este ca soluţiile tehnologice pregătite pentru piaţă să fie accesibile tuturor cetăţenilor, întreprinderilor şi administraţiilor din Europa”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.