Amploarea valului cinci al epidemiei depinde de varianta de coronavirus care va fi în circulație atunci

Amploarea valului cinci al epidemiei depinde de varianta de coronavirus care va fi în circulație atunci Sursa: Arhiva EVZ

Peste 2.700 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost înregistrate de ieri până astăzi în întreaga țară, cu o treime mai puține față de acum o săptămână. Scade și numărul celor internați în spital cu COVID-19 până la aproape 10.100, iar la terapie intensivă s-a coborât sub pragul de 1.500 de cazuri grave, pentru prima dată de la începutul lunii octombrie.

Bilanțul deceselor asociate rămâne însă ridicat - aproape 250 în ultimele 24 de ore, la care se adaugă alte 30 anterioare. În acest context, ministrul interimar al Sănătății, Attila Cseke, a cerut astăzi direcțiilor de sănătate publică din întreaga țară să rămână în alertă și să pună la punct, în termen de o săptămână, planuri pentru a face fața unui eventual val al cincilea ale epidemiei.

Amploarea acestuia depinde de ce variantă de coronavirus va fi în circulație atunci - atrage atenția Imre Mihaly, cercetător la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

”Există un mare pericol să vină cu o altă variantă, cu un virus care deja s-a modificat, are alte caracteristici şi atunci, într-adevăr, am putea să avem surpriza să avem din nou unj val destul de important, pentru că suntem doar 45% vaccinaţi cu doze complete până în momentul de față”, a spus Imre Mihaly.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valul cinci al pandemiei

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, preconizează o creștere a numărului de cazuri din a doua parte a lunii ianuarie, atât în România cât și în mai multe țări din Europa.

”Ne aşteptăm și noi ca o creștere a numărului de cazuri să se producă probabil din a doua parte a lunii ianuarie, acest val 5, dacă îl putem numi așa, și tocmai de aceea cred că vigilența noastră trebuie să rămână ridicată, să nu lăsăm garda jos, trebuie să conștientizăm faptul că doar prin măsuri care previn răspândirea bolii putem să avem un confort și o stabilitate epidemiologică în perioada următoare.

Şi aceste măsuri sunt fără doar și poate vaccinarea, ca măsură care limitează riscul de a face o formă gravă de a ajunge la spital și să reducă numărul de decese şi respectarea măsurilor ingenico-sanitare și nu în ultimul rând readuc în atenţie importanţa implementării certificatului verde digital”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.