Credeați că veţi scăpa de Fisc dacă investiți în alte monede? Un nou impozit este prevăzut. De la ce câștig ești taxat
- Antonia Hendrik
- 16 noiembrie 2021, 17:59
ANAF este pe urmele românilor care realizează câștiguri mari din tranzacțiile cu monede virtuale. În acest sens Fiscul va impune impozit pe venit și contribuții sociale, chiar dacă monedele digitale nu sunt reglementate oficial în țara noastră.
Veste este destul de neașteptată pentru românii care au câștiguri foarte mari din tranzacțiile cu Bitcoin şi nu numai. Aşa că, monedele virtuale nu scapă de Fisc.
Vestea este aceasta: românii care au realizat anul trecut câștiguri din tranzacții cu Bitcoin sau alte monede virtuale trebuie să plătească la Fisc impozit pe venit. Mai precis, cei care depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară trebuie să plătească impozit pe venituri din alte surse şi contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), fiecare în cotă de 10%, anunţă consultanţii Accace România.
Cine face excepție de la plata impozitului pe venit din criptomonede
„În România, începând cu anul 2019, au fost introduse în Codul Fiscal noi reglementări privind impozitarea veniturilor obţinute ca urmare a tranzacţionării criptomonedelor. Astfel, persoanele fizice care obţin acest tip de venituri au obligaţia de a declara şi de a plăti impozit pe veniturile din alte surse şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), fiecare în cotă de 10%, iar contribuţia de asigurări sociale (CAS) nu se datorează.
Declararea veniturilor se efectuează prin depunerea anuală a Declarației Unice, începând cu veniturile obţinute în anul 2019. Cota de 10% reprezentând impozit pe venit se aplică asupra câştigului obţinut de individ, respectiv diferenţa pozitivă dintre preţul de vânzare şi costul de achiziţie, inclusiv costurile alocabile tranzacţionării de monede virtuale”, se arată în comunicat.
Specialiştii precizează că excepţie de la impozitarea criptomonedelor o au câştigurile de maximum 200 lei/tranzacţie, condiţia fiind ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească 600 lei.
Nu se știe exact câți români au astfel de câștiguri şi cine sunt persoanele respective
„Sunt convins că românii au peste 1 miliard euro în Bitcoin. Oamenii s-au informat, au ştiut, au cunoştinţe tehnice deosebite, avem oameni care sunt capabili să înţeleagă astfel de tehnologii şi potenţialul lor din viitor“, a declarat George Rotariu, CEO al Bitcoin România.
În mod normal persoanele fizice care tranzacționează monede digitale trebuie să declare veniturile anuale. Aceste venituri trebuie declarate la Fisc, fiind considerate venituri din alte surse. Dacă nu nu se depun aceste declaratii unice se vor aplica amenzi în valoare de până la 500 de lei.
„În opinia noastră, există argumente legislative pentru a susţine că impozitarea ar trebui efectuată în anul fiscal în care respectivele criptomonede sunt tranzacţionate într-o monedă tradiţională recunoscută de Banca Naţională a României, iar suma aferentă este încasată de entitate în contul său bancar.
Estimăm, însă, că eventualele clauze contractuale ar putea atrage interpretarea conform căreia declararea să se efectueze pe baza facturilor emise, iar, ulterior tranzacţionării de criptomonede, în cazul în care valoarea tranzacţionării depăşeşte valoarea facturată pentru prestarea de servicii, să aibă loc o nouă declarare pentru diferenţă, de data aceasta la nivel de persoană fizică pentru veniturile din alte surse”, a explicat Mădălina Bădescu, tax manager la Accace România.