O erupție solară „canibală″ amenință omenirea! Oamenii de știință sunt în alertă
- Daniel Teodoreanu
- 8 noiembrie 2021, 19:34
Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică în această săptămână, în urma unei serii de explozii ale furtunilor magnetice de la suprafața Soarelui, iar oamenii de știință cred că ar putea fi un semn pentru o furtună solară intensă în 2025. Totodată, experții au dezvăluit cum poate fi afectată omenirea de o erupție solară „canibală″.
Erupție solară „canibală″ la oriziont
Exploziile de la suprafața Soarelui au legătură cu petele solare, care sunt furtuni magnetice de pe suprafața stelei din centrul Sistemului Solar.
„În ultimii ani am avut într-adevăr foarte puțină activitate, așa cum se întâmplă în timpul minimului solar, dar acum este o intensificare și accelerare spre următorul ciclu solar maxim, pe care îl așteptăm în 2025″, a declarat Bill Murtagh, coordonator de programe la Centrul de predicție a vremii spațiale (SWPC) din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), conform space.com.
„Asistăm la o creștere a activității la care ne-am aștepta odată cu această creștere a ciclului solar. Asta este un fel de fază de trezire″, a mai spus reprezentantul NOAA.
De asemenea, el a subliniat că furtunile de săptămâna trecută au arătat că activitatea solară poate afecta mult mai mult decât Soarele. Când ajung pe Pământ, exploziile solare pot provoca un set de fenomene numite vreme spațială.
Sateliții sunt în pericol
La rândul lor, acestea pot provoca daune sateliților, dar și manifestări aurorale, atât captivante pentru spectacolul vizual pe care îl oferă. Furtuna geomagnetică din această săptămână a fost generată în urma unei serii de ejecții de masă coronală, care sunt bule de materie solară pe care Soarele le elimină uneori.
„O CME (ejecție de masă coronală) este, în esență, un nor de un miliard de tone de plasmă gazoasă cu câmpuri magnetice. Așadar, Soarele a aruncat un magnet în spațiu, iar acel magnet a făcut un tranzit de 93 de milioane de mile de la Soare la Pământ″, a declarat Murtagh.
„Așadar, Soarele a lansat un magnet în spațiu, iar acel magnet a parcurs cele 93 de milioane de mile de la Soare la Pământ. Pământul are propriul său câmp magnetic, iar câmpurile magnetice care s-au amestecat în spațiu au creat o furtună urâtă.
Cât de puternică este o furtună geomagnetică
„Cei doi magneți se vor întâlni și asta va crea această furtună geomagnetică″, a spus Murtagh despre o CME care ajunge pe Pământ. CME poate uneori să-și croiască drumul prin spațiu, iar furtuna geomagnetică din această săptămână a provenit dintr-o serie de explozii care au fuzionat pe măsură ce o CME s-a deplasat ulterior mai repede decât predecesorea.
„Această primă CME își croiește în esență drumul pe o distanță de 93 de milioane de mile și aproape că deschide o cale pentru ca alte CME să vină în spatele ei. Uneori folosim termenul "canibalizare" a celei din față″, a spus Murtagh. Cât de puternică este furtuna depinde de mărimea CME și de modul în care două câmpuri magnetice se aliniază, conform dailystar.co.uk.