Nelu Tătaru este pesimist. Când estimează că vom scăpa de pandemie

Nelu Tătaru este pesimist. Când estimează că vom scăpa de pandemie Sursa foto: EVZ

România va mai trece printr-un val al pandemiei de coronavirus, în condițiile în care nu se va reuși vaccinarea a cel puțin 70% din populație.

Estimarea îi aparține fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, în prezent consilier onorific al premierului demis Florin Cîţu. El a atras atenția că pandemia nu s-a încheiat, iar dacă nu vom învăța din ceea ce se petrece acum, nu vom fi pregătiţi pentru următorul val.

„Cred că, la un moment dat şi autorităţile au intrat în acelaşi joc al populaţiei, că s-a terminat. Din păcate, nu s-a terminat! S-a terminat fiecare val în parte din care, dacă n-am învăţat câte ceva, să ştim că n-o să fim pregătiţi nici la următorul. Trăim momentele în care n-am fost pregătiţi nici de valul trei, nici de valul patru. Urmează un alt val până vom fi toţi imunizaţi, măcar 70%”, a declarat Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, imunizarea se face prin vaccinare sau prin boală și, din păcate, deși există un vaccin, majoritatea românilor au ales să se imunizeze trecând prin boală. Iar acest lucru este mult mai dificil, deoarece vor fi multe victime.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vă asigur că dacă noi toţi nu conştientizăm acum, nu vom fi pregătiţi nici de valul cinci. Cred că ar trebui să înţelegem că este un moment în care trebuie să luăm o decizie – dacă această pandemie se termină sau vom trece un val patru cu foarte multe victime şi îl vom aştepta pe cel de-al cincilea”, a subliniat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru arată spre autorități

În acest context, fostul ministru a amintit că a atenţionat, încă de anul trecut, că vor exista cel puţin patru valuri ale pandemiei de COVID. El a arătat că dezinteresul pentru vaccinare nu este justificat și că o parte din vină o poartă și autoritățile Acestea nu au fost suficient de insistente pentru a promova campania de vaccinare.

„A fost un 2020 spre sfârşit în care toată lumea întreba «da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?», liste de aşteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele «nu treceţi peste rând!», vaccinări până în aprilie-mai, iar apoi s-a terminat. S-a terminat fiindcă, din punctul meu de vedere, nu am fost destul de insistenţi pe o campanie de vaccinare, n-am fost destul de insistenţi să spunem că pandemia nu s-a terminat”, a mai arătat Nelu Tătaru.

Zilele trecute, președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că nu a primit bani pentru organizarea unei campanii de promovare și informare a populației cu privire la beneficiile vaccinului. Acest lucru a fost confirmat și de premierul demis, Florin Cîțu, care a precizat că nu a alocat un buget pentru așa ceva. Aceasta în condițiile în care campania de vaccinare a eșuat, după cum recunoștea chiar Cîțu, din cauza acțiunilor promovate de anti-vacciniști.