Opt scoici pot întrerupe alimentarea cu apă a milioane de oameni. Totuși, polonezii n-au nimic de reproșat autorităților. Dimpotrivă

Opt scoici pot întrerupe alimentarea cu apă a milioane de oameni. Totuși, polonezii n-au nimic de reproșat autorităților. DimpotrivăSursa: Piotr Domak

În orașul polonez Poznań alimentarea cu apă a milioane de oameni poate fi întreruptă oricând din cauza scoicilor.

Să nu vă gândiți că e vorba de nepăsarea autorităților, care au lăsat scoicile să blochese stația de epurare sau conductele. Nici poveste. E vorba de un sistem bine pus la punct în care scoicile, opt la număr, și sistemele computerizate, se asigură că locuitorii primesc numai apă cu adevărat potabilă.

O metodă revoluționară de management al calității apei.

Alimentarea cu apă a orașului Poznań din vestul Poloniei se face prin stația de tratare a apei din Dębie, o clădire rotundă așezată în mijlocul râului Warta. Aici s-a pus la punct una dintre cele mai interesante și nebunești metode de management al calității apei.

E vorba de un sistem de monitorizare care folosește atât inteligența artificială, cât și pe cea "biologică" pentru a asigura 24 de ore din 24 apă bună de băut. Sistemele artificiale efectuează măsurători precise ale contaminării chimice din apă. Există, însă, și niște sisteme biologice care permit o estimare și mai bună a toxicității globale a apei, întrucât analizează „simultan” o gamă largă de factori.

Aceste sistem biologic sunt formate din opt midii, pe cochiliile cărora au fost lipiți la cald senzori. Împreună cu computerele, scoicile controlează alimentarea cu apă a orașului. Dacă apele sunt curate, aceste midii rămân deschise. Atunci când calitatea apei scade , scoicile se închid și întrerup sistemul.

Cum s-a ajuns la această soluție

Principala sursă de apă din Poznań este râul Warta. Singura problemă este că Warta trece prin unele dintre cele mai dense centre de populație ale țării și unele dintre cele mai vechi zone industriale ale Poloniei. Cu alte cuvinte, există un mare risc de contaminare pentru apa potabilă a orașului. Organisme precum midiile sunt indicatori buni ai calității apei. Midiile au nevoie apă curată, bine oxigenată, cu niveluri scăzute de impurități fizice sau chimice pentru a trăi. Deoarece au o toleranță scăzută la poluanți, reacționează prompt când calitatea apei e necorespunzătoare. Mai exact, se închid. Această sensibilitate la poluanți le-a făcut ideale pentru monitorizarea alimentării cu apă din Poznań.

Cum funcționează?

În lipsa unui investitor serios ca Apa Nova, polonezii s-au descurcat cum au putut, cu forțe prioprii. Și spre ciuda dușmanilor, le-a ieșit și de data aceasta. Utilizarea midiilor ca parte a unui sistem automatizat de alimentare cu apă a fost testată la Departamentul de protecție a apei de la Universitatea A. Mickiewicz din Poznań și s-a dovedit un indicator foarte fiabil al calității apei.

Ori de câte ori o midie se închide, blochează un circuit prin arcul care i-a fost lipit de cochilie. Simultan sunt avertizate computerele, care verifică parametrii apei prin intermediul senzorilor artificiali și emit o alarmă dacă există o problemă. Există, însă, și momente în care midiile pot întrerupe direct alimentarea cu apă, fără intervenția computerului. Astfel, dacă patru midii se închid în același timp, sistemul se oprește automat, scrie Alexandru Micu pe site-ul ZME Science.

 

Ne puteți urmări și pe Google News