Criza politică, dezastru pentru buzunarele românilor. S-a anunțat catastrofa de la „vârful” BNR
- Stere Gaci
- 6 octombrie 2021, 07:02
Cele mai mari creșteri de prețuri din acest an ne vor lovi de sărbători.
Nu e de mirare, dat fiind că luni, scumpirile din energie din ultimele luni au dat toate calculele peste cap.
Împrumuturi mai scumpe și rate mai mari la bancă
S-a încheiat și vremea dobânzilor mici la credite. În ziua demiterii Guvernului Cîțu, Banca Naţională a majorat dobânda de politică monetară de la 1,25% la 1,50%. Asta înseamnă un cost mai mare al banilor, adică împrumuturi mai scumpe şi rate la bancă mai mari. Au cântărit mult în decizia BNR scumpirile uriaşe din energie. „Inflația tinde să se învolbureze mai mult, prognoza dată de banca centrală pe 5,6% pentru decembrie anul acesta, este posibil să fie depăşită. Aproape inevitabil reacţiile vieţii politice se văd şi în viaţa economică″, e de părere Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale. Chiar mai pesimist e economiastul Adrian Codîrlașu. „Inflaţia anuală va continua să crească, probabil vom atinge maximul ultimilor 10 ani: inflaţia în decembrie - între 6 şi 7%, probabil”.
"Energie electrică atât de ieftină nu vom mai avea"
Grav este că acesta este noul normal. „Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea”, avertizează Virgil Popescu, ministrul demis al energiei.
Pentru a mai atenua impactul facturilor uriașe la gaze naturale și electricitate, guvernul Cîțu a decis castatul să acopere o parte din facturile la energie pentru populaţie, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022.
La gazele naturale, se scade 25% din factură, dacă în perioada celor 5 luni consumul este de cel mult 1000 metri cubi. La electricitate, statul va acoperi 21 de bani din costul unui kilowatt, ceea ce înseamnă cam un sfert dintr-o factură de 100 de lei. Şi aici, există un prag de 1000 de kwh pentru întreaga perioadă subvenţionată, notează protv.ro.
Economiştii Băncii Naţionale estimau o inflaţie de 4% pentru sfârşitul acestui an. Ca urmare a scumpirilor energiei, toate calculele au fost, însă, date peste cap. Ca urmare, inflația a ajuns la 5 % în luna august, iar pentru sfârșitul anului experții se bat în previziuni care mai de care mai pesimiste.