Cercetătorii identifică mutații ale variantelor Delta şi Delta Plus. De ce se reinfectează persoanele vaccinate și cele trecute prin boală
- Antonia Hendrik
- 30 septembrie 2021, 14:54
Descoperirile oferă indicii importante cercetătorilor cu privire la schimbările structurale ale virusului recent și evidențiază necesitatea extinderii setului de instrumente în lupta împotriva COVID-19.
Analizarea secvențelor de proteine pentru mai mult de 300.000 de probe prelevate de la pacienți COVID-19, infectați cu două variante răspândite în întreaga lume, cunoscute sub numele de Delta și Delta Plus, a arătat rezultate surprinzătoare.
Studiu de caz este chiar profesorul Kamlendra Singh
Singh a fost testat pozitiv pentru COVID-19, cel mai probabil din cauza unei infectări cu varianta Delta, la sosirea sa acasă în regiunea Boone, diagnostic primit și de alte persoane complet vaccinate sau trecute prin boală.
Cinci mutații specifice ale virusului
Folosind instrumente și programare bioinformatică, Singh și echipa sa a identificat cinci mutații specifice, care sunt mult mai răspândite la varianta Delta Plus comparativ cu varinta Delta, inclusiv o mutație, K417N, care este prezentă în toate variantele Delta Plus, dar nu este prezentă în aproape nicio variantă Delta.
„Fie că este vorba despre anticorpi naturali produși în urma îmbolnăvirii cu COVID-19 sau anticorpi produși din vaccin, arătăm structural cât de periculos și de inteligent este virusul, putându-se muta într-un mod pe care anticorpii nu par să-l recunoască și să se apere împotriva acestor noi variante”, a precizat cercetătorul.
Aceste descoperiri explică de ce există atâtea persoane testate pozitiv pentru variantele Delta, deși erau vaccinate sau trecute prin boală
Singh a explicat că, în timp ce vaccinurile COVID-19 au fost eficiente, un alt instrument posibil în răspunsul la pandemie ar putea fi dezvoltarea de medicamente antivirale care vizează zone specifice ale virusului care rămân neschimbate de mutații.
„Nu a existat încă un vaccin pentru HIV din cauza variabilității imprevizibile care vine adesea cu virusurile care mută frecvent”, a spus Singh. Dacă putem dezvolta medicamente cu molecule mici care vizează o parte a virusului care nu mută, aceasta va fi soluția finală pentru combaterea virusului.
Analiza evolutivă a variantelor Delta și Delta Plus ale virusurilor SARS-CoV-2 a fost publicată recent în Journal of Autoimmunity . Finanțarea a fost asigurată de Bond Life Sciences Center și de Institutul Național de Cercetare Strategică de la Universitatea din Nebraska, potrivit Science Daily.